Gotland är inte Grekland. Det ska vi vara glada för. Men det är ett mycket svårt läge för Gotland och den gotländska välfärden. Den ekonomiska krisen slår även mot vår ö. En del industrier har redan varslat och många företag är pessimistiska. Hög arbetslöshet och lågkonjunktur i världen och Sverige slår mot region Gotlands skatteinkomster.
Till den ekonomiska krisen kommer den politiska krisen med en Moderatregering som enögt sätter sänkta skatter före värnandet om välfärden och kampen mot arbetslösheten. Som Christer Engelhardt skriver, har Moderatregeringen tagit bort konjunkturstödet till kommunerna, som skulle ha gett Gotland 80 miljoner kronor. De fem miljarder kronor som nästa år går till sänkt restaurangmoms, skulle om de fördelats till den gotländska skolan, vården och omsorgen ha gett 33 miljoner kronor. Nu går dessa 33 miljoner kronor till öns krogägare istället.
Denna situation har satt öns politiker i ett svårt läge. Öns politiker måste försöka skära där det gör minst ont. Och nu går det inte att använda osthyveln längre. Därför tvingas de rödgröna stänga fritidsgården i Vibble. Trots att de självklart inte alls vill det. Men ekonomin tvingar dem till det. Och det är bara början. Många fler heliga kor kommer att slaktas och göra välfärden på Gotlands sämre. Sänkt skatt har en baksida. Sämre välfärd.
Nu diskuteras Bussiga kortet i Visby. Och säkert måste hela underhållet på enskilda vägar skäras bort. Ingen skola lär väl läggas ner i närtid, men eftersom ekonomin beräknas bli ännu sämre 2012, lär det bli en ny översyn av antalet skolor på ön. Läget är nu så allvarligt att det inte går att köra med osthyvlar. Eller låtsaspengar, som de borgerliga kör med i tron att privatiseringar ska spara åtta miljoner kronor.
Nu måste det till noggrant genomtänkta rationaliseringar och stenhårda prioriteringar. Av regionens budget går 90 procent till sjukvård, skola och äldreomsorg. Det finns inga enkla besparingar kvar. Nu är det bara motorsågen som gäller.
Den ekonomiska krisen och Moderatregeringen har försatt Gotlands medborgare och politiker i en jättesvår situation. Nu gäller det att hålla ihop och hitta konstruktiva vägar att skära i regionens kostnader, så det skadar välfärden minst. Och det går inte att bara att svälta sig ur krisen. Man måste investera också.