Motion - men på annorlunda vis

Politik2005-10-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I riksdagens lokaler finns ett gym, en liten pool och en, enligt uppgift rätt sunkig gympasal. Mannen som är ansvarig för friskvården i riksdagshuset sägs vara en riktig hurtbulle.
Riktiga hurtbullar verkar också riksdagsledamöterna i år ha varit. Hela 4 364 motioner hade inkommit när talman Björn von Sydow avslutade den allmänna motionstiden i onsdags, 564 motioner fler än förra året.
Socialdemokratiska riksdagsledamöter ska, enligt partipiskan, inte motionera om budgetpåverkande ting - vilket innebär att de oftast inte kan motionera i viktiga frågor alls utan bara om pälsdjursförbud, monarkins avskaffande och för att ta ett för i år aktuellt ämne - kolonilotter. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Christina Hagberg, som bor i närheten av Svalöv - den för sina odlingsinsatser kända platsen i Skåne - har motionerat om fler kolonilotter och mer grönsaksodlingar, i inte mindre än tre olika motioner.

Många uppvaktningar
Att Christina Hagberg med kollegor blir uppvaktade för att skriva motioner är ingen hemlighet. PR-konsulter, intresseorganisationer och lobbyister jobbar minst lika mycket inför motionstiden som riksdagshandläggarna och ledamöterna. Jobbar man med kultur ringer man ledamöterna i kulturutskottet, med turism så ringer man näringsutskottsledamöterna och så vidare.
Det enda problemet med det är nog att vanliga människor inte riktigt känner till potentialen i detta. För självklart kan varje medborgare agera som sin egen lobbyist. Om man anser att man har en god idé eller vill påverka något som riksdagen beslutar om är riksdagsledamoten inte längre bort än e-posten eller telefonen. Om man vill kan man till och med förproducera en motion som man skickar till den eller de riksdagsledamöter man tror skulle vilja driva frågan. Är man osäker på hur man skriver motioner kan man läsa gamla på riksdagens webbplats.

Större frihet
Självklart är det intressantare att skriva motioner från ett parti som inte sitter i regeringen - friheten att motionera blir mycket större av naturliga skäl. Och som socialdemokratisk riksdagsledamot måste det känns mycket märkligt att när motionen väl behandlas i utskottet, och därefter i plenum, tvingas rösta efter partilinjen och då i många fall rösta nej till sin egen motion. Dessutom får inte en s-märkt riksdagsledamot motionera på frågor rörande det utskott han eller hon själv sitter i - vilket är anmärkningsvärt. För rimligtvis är det väl så att i det utskott man själv sitter i har man störst intresse och kunskap kring frågorna?

En procent bifall
Av årets 4 364 inkomna motioner kommer knappt ett par procent att faktiskt bifallas, men motioner kan påverka dagordningen för det politiska samtalet i Sverige. Därför skadar det inte att inför nästa motionstid läsa på och ta kontakt med sin riksdagsledamot.
Även om hurtbullarna i riksdagen förmodligen bedriver valrörelse nästa höst och det är svårt att veta vem som kommer in och vem som röstas bort inför nästa motionstillfälle.