Möjligheter för alla att kunna förverkliga sina drömmars mål
Ett solidariskt samhälle ger alla många chanser till utbildning genom livet, för samhället förändras, liksom arbetslivet. Och individernas motivation. Kunskapslyftet gav många nya chanser att förverkliga sina drömmars mål.
Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Wera Svensson gräver ner sig i värderingar av av olika jobb och om lönen avgör. Och landar som vanligt i att det är bättre om man är nöjd med ett enkelt, lågkvalificerat och lågbetalt jobb. Arbetaren ska bli vid sin läst, är Wera Svenssons budskap.
Medan jag slåss för allas möjlighet att kunna göra sina livsval efter egen förmåga och vilja. Att inte skolan stänger dörrar tidigt för att kunna utbilda sig till det varje individ vill och inte bara gå i föräldrarnas fotspår. Vare sig föräldrarna är snickare eller läkare.
Begåvningsreserven
Jag hade själv inte fått studera om inte socialdemokraterna och Olof Palme byggt ut utbildningen och framför allt möjligheterna till studielån. När jag växte upp utanför Nyköping och gick på mellanstadiet hade jag tre pojkar som skolkamrater.
Pappan var snickare och pojkarna var mycket begåvade och duktiga i skolan. Tack vare socialdemokraternas utbildningspolitik och min familjs uppmuntran studerade dessa tre snickarsöner vidare. De blev läkare, ingenjör och ekonom. Det var bra för dem som individer, bra för samhället och för tillväxten. Det är viktigt för alla samhällen att ta vara på begåvningsreserven.
Antingen tror man att det bara är medel- och överklassen, som behöver de bästa utbildningsmöjligheterna. Eller också ser man det som en viktig jämlikhetsfråga, att alla får tillgång till utbildningsmöjligheter. Hela livet.
Ett solidariskt samhälle ger alla många chanser till utbildning genom livet, för samhället förändras, liksom arbetslivet. Och individernas motivation. Kunskapslyftet gav många nya chanser att förverkliga sina drömmars mål.
Betala efter förmåga
Den svenska solidariska modellen bygger på att de som tjänar mer, bidra mer, till våra gemensamma möjligheter att förverkliga våra drömmar. Medel- och överklass har accepterat att betala mer för de har sett att alla, även de själva, tjänar på en skattebetalning efter förmåga, så vi kan få utbildning och andra välfärdstjänster efter behov. Som sjukvård och äldreomsorg. Därför har länge den progressiva skatten varit självklar. Men det har som bekant moderaterna ändrat på.
Forskningen har visat att jämlika samhällen ger fler människor fler livchanser. Samhällen med större social rörlighet blir starkare samhällen med lyckligare människor. Det var detta jag skrev i min lördagsledare.
Möjligheternas land
Jag skrev om det möjligheternas land som socialdemokraterna går till val för att få förverkliga. Sedan får individen avgöra vilka jobb som passar individen bäst. Oavsett om de innebär mer utbildning, trevligare jobb och bättre betalt än det föräldrarna har. Möjligheternas land, Wera Svensson.