Moderaterna söker en egen politik

Politik2014-11-29 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På fredagen presenterades Moderaternas eftervalsanalys, före Socialdemokraternas som man ännu inte sett röken av. ”Vi måste behålla blicken på bollen, samtidigt som vi utvecklar vår politik”, sa Hans Wallmark, ordförande för Moderaternas eftervalsanalysgrupp, när han tillsammans med Per Nilsson, Moderaternas kommunikations- och analyschef, höll presskonferensen.

På DN debatt (28/11) lyfter duon fram de viktigaste skälen till varför det gick som det gick i valet. Tro det eller ej, men det verkar inte ha varit på försvarsfrågan det hängde. Problemet var i stället, menar Nilsson och Wallmark, att man varken lyckades sätta agendan för, eller vinna, sakfrågedebatterna om jobben och ekonomin.

Detta alltså trots att Moderaterna tydligt satsade på dessa frågor: ”Börjar det handla om välfärd förlorar vi”, hette det från kampanjledningen. Strategin var därför att ”koppla allt till jobben”. Det hölls till och med workshops ute i partiföreningarna i hur man skulle göra detta. Någon satt på heta stolen och sedan skulle övriga ställa vilka frågor som helst mellan himmel och jord. På alla frågor skulle personen på stolen svara att det viktigaste är att det skapas fler jobb.

En något hafsig strategi kan tyckas och det är därför inte konstigt att Wallmark och Nilsson nu tvingas dra slutsatsen att Moderaterna varken vann jobbfrågan, eller någon annan fråga heller för den delen. Regeringspartier tenderar att bli defensiva i valrörelser, vilket också hände Moderaterna. Enligt analysen kom idéarbetet igång alldeles för sent efter valvinsten 2010, vilket ledde till skrala visioner inför 2014. Människors frågor och problem behöver bemötas med relevanta svar. Moderaterna måste därför bredda sin politik och skapa en helhet där de mjuka frågorna inte endast bemöts med svar om att ”fler måste komma i arbete”.

Wallmark och Nilsson drar av detta den rimliga slutsatsen att Moderaterna, förutom att återerövra förtroendet i jobbfrågan, också måste vinna förtroende i välfärds- och integrationsfrågor. De är införstådda med att partiet inte i närtid kommer att vinna förtroendemätningarna i välfärdsfrågor. Den första utmaningen, menar de, ligger i att vara mer förtroendeingivande.

I veckan kom nyheten att en arbetsgrupp under ledning av Elisabeth Svantesson (M) ska undersöka skälen bakom sjukskrivningar och psykisk sjukdom i arbetslivet. Det är ett exempel på ett steg i rätt riktning. Att, som Nilsson och Wallmark skriver, börja fokusera på integrationen och de problem som många människor upplever i samband med detta, är också ett viktigt steg för Moderaterna.

Med denna analys som underlag verkar Moderaterna ha goda förutsättningar för en lyckad politikutveckling. En fälla som dock måste undvikas är att kopiera lösningar från andra partier eller politiska strömningar. ”Vi måste fortsätta att stå upp för våra värderingar om frihet, öppenhet och egenmakt”, skriver Wallmark och Nilsson. Att Moderaterna håller fast vid dessa sina gamla motton är oerhört viktigt för att inte hamna fel i det fortsatta idéarbetet.