Moderater i motvind ska inte söka lä

Fredrik Reinfeldt. Mötte en västlig motvind på väg till gårdagens anförande i Göteborg.

Fredrik Reinfeldt. Mötte en västlig motvind på väg till gårdagens anförande i Göteborg.

Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall / SCANPIX

Politik2014-04-05 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På andra sidan Sverige, i Göteborg, samlades i går 2 600 moderater till partiets så kallade Sverigemöte. När Studio Ett i P1 skulle påannonsera ett inslag därifrån, så handlade det om ett parti i "motvind".

Jo, så är det. Det bekräftades av en annan nyhet i går. Det var Sifo som granskat utbudet från några av Sveriges viktigaste nyhetsrapportörer – DN, SvD, GP, Aftonbladet, SR Ekot och SVT Rapport. Slutsatsen var att Alliansen och i synnerhet Moderaterna skildrats mer negativt och kritiskt medan medierna rapporterat mer positivt om de rödgröna partierna. Jonathan Wennö, kommunikationsanalytiker på TNS Sifo, beskrev läget:

– Medierna har vinklat regeringspartierna och de har kommit ut på ett mer negativt sätt.

Beror detta på en komplott av landets vänstervridna journalister på de största nyhetsredaktionerna?

Nej, så funkar det inte. I valrörelsen 2006 var förhållandet precis det omvända. Då var det Socialdemokraterna och Göran Persson som inte kunde göra något rätt. Och då, liksom nu, berodde motvinden på flera olika saker. Ett ganska långt maktinnehav. Regeringströtthet. Opinionsströmmar i väljarkåren. Dåliga opinionssiffror. Och, naturligtvis, på den massmediala dramaturgin. Moderaternas motgångar blir liksom ett övergripande dramatiskt tema, som mycket av nyhetsrapporteringen påverkas av. Därför tenderar nu varje nyhet att bli ett nytt problem för Moderaterna och Alliansen.

På en punkt tror jag att journalistkårens partipolitiska preferenser faktiskt kan spela roll. Det gäller Miljöpartiet, som har ett osedvanligt starkt stöd bland journalister. Och jag kan inte undvika att tro att det kan ha sin betydelse för att partiet så gott som aldrig drabbas av den typ av massmedial motvind som alla andra partier ibland drabbas av. Sifo konstaterade i sin undersökning att särskilt Miljöpartiet skildrats positivt under årets första månader.

Fredrik Reinfeldt har under sin statsministertid bitvis haft ett problematiskt förhållande till medier och journalister. Internt har partiet ödslat mycket kraft på att beklaga sig över hur det behandlas journalistiskt i olika sammanhang. Jag hoppas att gårdagens Sifoundersökning inte blir inledningen på en ny period av igelkottförsvar och konspirationsteorier. Det vore bortkastad tid och bortkastat engagemang. Och varken det ena eller det andra har man råd med.