Moderater för ett morskare Gotland
Sikta högre. Och skrota ö-faktorn. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gustaf Hoffstedts och Inger Harlevis presentation i går var väl något av en tjuvstart på valrörelsen. En bra start. Snabbt upp ur blocken och bra tryck i steget. Jag blev glatt överraskad.
"Skrota ö-faktorn" manar Moderaterna. Visst skiljer sig Gotlands förutsättningar från exempelvis tillväxtkommunerna i Stockholms förorter. Men inte bara till Gotlands nackdel. Och det finns många andra faktorer som betyder mycket mer än geografi för en regions möjligheter att utvecklas. Och till de viktigaste hör absolut samhällsklimatet och den syn kommunen och medborgarna har på hur levnadsbetingelserna kan förbättras. Den som känner sig som en förlorare blir gärna en förlorare.
Därför är det så hoppingivande att läsa under rubriken "Anspråk på staten". Statens stöd behövs, menar Moderaterna, främst till färjetrafiken. Men annars?
"Vi bör kräva rättigheter snarare än personal- och pengatransfereringar."
Gotland bör få större handlingsutrymme att styra över sina egna angelägenheter.
Men Gotland har inte mycket att vinna på att tjafsa om ersättningsjobb och andra statliga stödåtgärder. Gotland har alltför länge provat den vägen. Den är inte framgångsrik. Som kommun tillhör Gotland dem med lägst snittinkomst i riket. Och som region ligger Gotland klart sist.
Vi har mer att vinna på "hemmagjord" tillväxt än på att klösa efter fler statliga jobb.
Programmet innehåller fler radikala förslag. Moderaterna vill fasa ut den kommunala finansieringen av Tillväxt Gotland. Föreningen finansieras i dag till ungefär 90 procent av kommunen. Det var aldrig meningen.
Vidare ska Almi Gotland begränsa sin verksamhet till framför allt finansiering, och sluta dumpa marknaden för företagsutbildning och projektledning. Och de stora automatiska bidragen till organisationer som Gotlands turisktförening och Hushållningssällskapet är det slut med om Moderaterna får bestämma. Kommunen bör istället bestämma sig för vad det är kommunen vill ha, och sedan handla upp dessa tjänster.
Det är goda föresatser. Jag hade önskat mig att Moderaterna även preciserat sina tanker kring det "näringslivspolitiska komplexet" i Gotlands kommun. Det är många personer som får kommunal lön för att främja näringslivet. Och det är oklart vad vi får ut av det. Det måste gå att röja i denna vildvuxna flora av näringslivstillvända verksamheter och ändå få ut mer av allt det jobb som läggs ner.
Men Moderaterna har trots allt orkat tänka längre än till grundslagen. Även om grundslag, som att släppa in fler privata företag på den kommunala marknaden, verkligen behövs så är det befriande att partiet också på flera områden vågar utmana den rådande ordningen på Gotland.