Moderat nej till vår ö-status

De äldres vardagsglädje försvinner när moderaten Hofftedt ska spara på välfärden.

De äldres vardagsglädje försvinner när moderaten Hofftedt ska spara på välfärden.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2009-12-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den moderate riksdagskandidaten Gustaf Hoffstedt började veckan storstilat med några populistiska krav om sänkt skatt för företagare på Gotland och att införa avgifter för dem som överklagar ärenden.
I vanlig ordning så är det inget som kommer att kunna genomföras, men för att marknadsföra sig i en kamp om en riksdagsplats, så är tydligen allt tillåtet. Jag tror att väljarna genomskådar löftena. Den som följt Gustaf Hoffstedt i massmedia har sett olika utspel, men mycket lite verkstad har genomförts.

Hoffstedt-nej till ö-status
Talet om att Gotland är den fattigaste regionen har vi hört många gånger och hänvisningen till Åland har lyfts fram. Enligt Gustaf Hoffstedt är Åland den rikaste regionen i Östersjön och det beror den på den särskilda status Åland alltid har haft och kunde behålla vid EU-inträdet.
Åland krävde en särskild Ö-status och fick det av EU. Det kunde ju ha varit klädsamt om Gustaf Hoffstedt på tisdagens arbetsutskott hade röstat ja till de medborgarförslag som kräver att kommunen skall söka särskild EU-status. Att Gotland skall få särskilda regler tror jag inte ett dugg på oavsett regeringsfärg. Sverige hade ju möjligheten att kräva särskilda villkor för Gotland när man gick med i EU 1994, men dåvarande moderate handelsministern Ulf Dinkelspiel tog inte ens upp frågan, trots att moderater runt om i landet vid tidpunkten motionerade om skattefrihet på det mesta.
På B7, Baltic Island Networks årsmöte i veckan fick jag tillfälle att prata med Roger Ericsson, EU-minister på Åland om deras möjligheter och bekymmer. De genomgår nu tuffa besparingsbeting för de kommande åren. Faktisk värre än vad Gotland genomlider.

Åland värre än Gotland
Den finansiella krisen slår även på Åland, trots att de har eget självstyre och är gynnade i skattehänseende. De skattefördelar som idag finns är inte så givna framöver. Världen förändras och alla påverkas oavsett hur gynnsamma skatteregler som finns.
Vi skall vara varsamma med specialregler och särskilda villkor och istället arbeta för att få en regering som tar ett helhetsansvar för att alla regioner och delar av Sverige har villkor som gör att de kan utvecklas.
Jag vill passa på att välkomna den nye landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård välkommen till Gotland och arbetet med att tillsammans med kommunen utveckla Gotland. Om veckan började bra för den moderate riksdagskandidaten Gustaf Hoffstedt så slutade den sämre, när den moderate socialnämndsordföranden Gustaf Hoffstedt helt berättigat fick klä skott för besparingar på äldre och funktionshindrade.
Moderaterna säger sig vilja värna välfärdens kärna och då måste man spara på sådant som inte är lagstadgat. Nu är det inte så enkelt. De insatser som nu föreslås dras in på är sådant som gör att välfärdens kärna kan fungera.
Brister i det som staten via lagstiftning ålägger oss kräver att kommunerna skapar verksamhet som gör vardagen drägligare och höjer livskvaliteten hos äldre och funktionshindrade.

Falukorvens kvalitet
Läste i riksdag och departement att riksdagen sagt ja till en ny lag som hindrar att livsmedel säljs i strid med EU:s regler om namnskydd. Vad detta i grunden handlar om är att namnskydda falukorven, så att inga billiga plagiat som inte uppfyller ställda krav kan säljas och kalla sig falukorv. Äntligen ett klokt förslag från regeringen Reinfeldt.