Moderat hot mot ett 70-tal tidningar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ändå lyckades hon - eftersom alliansregeringen precis i samma veva skulle utarbeta sin första budet - att ställa till med en hel del skada på det mediepolitiska området.
Kanske mest uppmärksammat blev Stegö Chilòs lika klåfingriga som korttänkta ingrepp att halvera avtalet med public service-företagen till tre år.
Frysa presstödet
Mindre känt är hur hon av en slump såg en chans att frysa det för henne och moderaterna så förhatliga presstödet. En uppräkning som riksdagen redan i juni 2006 bestämt skulle ske den 1 januari 2007. Nu blev det inte så på grund av Stegö Chilòs agerande.
När budget lades fram för ett par veckor sedan förvånades många över den redan i juni 2006 med en bred riksdagsmajoritet över blockgränsen (med kd- och c-stöd av s-regeringens förslag) beslutade höjningen av presstödet nu plötsligt visade sig vara fryst.
Med vilket motiv då? Jo, det motiv som uppgavs var att EU-kommissionen plötsligt skulle ha haft synpunkter på höjningen och krävde en tydligare motivering av Sverige. Detta trots att presstöd funnits och fungerat under många år, såväl innan som efter Sverige blev medlem i unionen.
Några synpunkter hade EU heller inte framfört mot detta i våra medlemskapsförhandlingar inför EU-inträdet 1995.
Ingen kritik från EU
Ändå hade, häpnadsväckande nog, den kortlivade kulturministern Stegö Chilò nu plötsligt halat fram den här invändningen och fryst den planerade presstödshöjningen i väntan på en påstådd EU-granskning. För någon egentlig grund fanns och finns inte för detta.
Det visar sig nämligen att EU-kommissionen inte alls skickat något brev med synpunkter till Sverige. Det hela bygger i stället enbart på några minnesanteckningar hos en möjligen "klantig" ("oförvitligt"?) tjänsteman inom regeringskansliet efter ett telefonsamtal med en representant för kommissionen.
Just dessa minnesanteckningar "råkade" Stegö Chilò se och beordrade en frysning av det av henne och moderaterna så förhatliga presstödet för andratidningar och ett betydande antal veckotidningar ("lågfrekventa" dagstidningar). Så lämpligt då att dessa anteckningar råkade finnas till hands just då.
Med en lätt bugning mot Bryssel och några politiskt nyttiga minnesanteckningar från en lite "överambitiös" tjänsteman i regeringskansliet tog Stegö Chilò chansen att i Reinfeldt-regeringens första budget lägga krokben för de driftstödsberoende andratidningarna och för mångfalden i pressen.
Kd och c överkörda
Nu bekräftas att kristdemokraterna och centern inte hann med i svängarna. Kd:s medietalesman Ingvar Svensson är i en intervju i Pressens tidning starkt kritisk mot Stegö Chilòs agerande.
"Jag kan inte acceptera att ett beslut bygger på ett telefonsamtal", säger han och medger att någon samordning i frågan aldrig skedde mellan de fyra borgerliga partierna.
Vad hans svar i Pressens tidning i klartext visar är att Stegö Chilò och moderaterna körde sitt eget lopp i budgetmanglingen. Samtidigt sätter de ett 70-tal tidningars fortsatta existens på spel i ett fult ideologiskt spel från moderatsidan i regeringen.
Allianspartierna kristdemokraterna och centern skulle dock kunna rätta till denna överkörning i konstitutionsutskottet (handhar presstödet) - om de nu verkligen vill. Men lär de göra det? Tyvärr tveksamt.