Moderat dubbelspel om riskkapitalet

Karin Carlén, Lisa Blochmann, Mats Hermansson, Gunnar Bendelin och Ida Kellström manade till landsbygdsuppror. Nu gäller det att gå vidare, menar Lennart Lindgren.foto: krister nordin/ gt arkiv

Karin Carlén, Lisa Blochmann, Mats Hermansson, Gunnar Bendelin och Ida Kellström manade till landsbygdsuppror. Nu gäller det att gå vidare, menar Lennart Lindgren.foto: krister nordin/ gt arkiv

Foto: Krister Nordin

Politik2012-01-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gustaf Hoffstedt (M), riksdagsledamot, tillämpar den framgångsrika metoden att sprida dimråder i sitt genmäle på min artikel om riskkapitalbolag inom välfärden.

Han frågar sig också hur det är ställt med min omvärldsbevakning och hämtar valda delar ur en artikel i SvD Brännpunkt från den 16 november av Anders Borg med flera.

Hoffstedt citerar särskilt ett avsnitt om räntesnurror i artikeln och tycks därmed anse sig ha bevisat de kraftfulla och ansvarstagande moderata åtgärderna.


Avslöjar Borgs dubbelspel
Ja, Gustaf Hoffstedt, då fortsätter vi omvärldsbevakningen, men nu går vi lite längre än till det moderata husorganet SvD.

Veckans Affärer, knappast känd som en S-märkt tidning, den 13 december 2011. Under rubriken "Borgs dubbelspel om riskkapitalet" (publicerad av Torbjörn Carlbom, Veckans Affärer) hämtar jag följande citat:

"Ränteavdrag är ett fenomen som är utnyttjat sedan länge och som regeringen bara gjort halvhjärtade försök att stoppa. De har så att säga sig själva att skylla", säger Roger Persson Österman, skattejurist på revisionsbyrån Ernst & Young, och påpekar att metoden är utbredd långt bortom riskkapitalet. "I stort sett alla företag som går in i Sverige gör de här avdragen", förklarar han.

Locka hit utländskt kapital
Krister Andersson, näringslivets skattesakkunnige på Svenskt Näringsliv, tillika medlem av regeringens Företagsskattekommitté, menar att staten inte bara accepterar metoden, den är en rent medveten strategi i syfte att locka utländskt kapital till Sverige.
"Om ränteavdragen tas bort och bolagsskatten behålls på 26,3 procent innebär det en fördyring av en investering i Sverige på 26,3 procent. Då faller alla investeringskalkyler", säger han.
Och samtidigt som finansministern vill begränsa avdragsmöjligheterna har han initierat en utredning om de statliga AP-fondernas verksamhet, som styrs av just finansdepartementet. Den handlar bland annat om huruvida fonderna, som är stora riskkapitalinvesterare, ska få investera ännu mer i riskkapitalfonder, som ju i Borgs retorik är skurkar just för tillfället.
Men inte nog med det. Till exempel var samtliga köpare av apotek i samband med statens utförsäljning riskkapitalbolag, som då tydligen betraktades som trovärdiga av politikerna.
Även inom vård, omsorg och skola har riskkapitalet varit trovärdigt eftersom de äger tio av de tjugo största välfärdsbolagen sedan länge.
"


Privat regi i första hand?
Hur skall Moderaterna hantera det här? Och när har de tänkt sätta detta kraftfulla stopp som de säger sig vilja införa? Det är en sak att skriva artiklar, en annan att göra verklighet av det.

Dubbelspel har kanske varit en framgångsrik metod tidigare, men när det avslöjas raseras trovärdigheten.

I min första artikel frågade jag om Gustaf Hoffstedt var beredd att ta ett initiativ i Riksdagen? Den frågan besvarades inte.

Kan det vara så att Gustaf Hoffstedt i grunden egentligen anser att välfärden skall bedrivas i privat regi i första hand?