Misskött personal
Hälften av de 80 uppsagda barnskötarna har återanställts som vikarier på sin gamla jobb. Är det en seriös personalpolitik?
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men nu visar det sig att över hälften av de uppsagda har fått gå tillbaka och vikariera på sina egna tjänster. Självklart uppfattar då facket Kommunal, att saklig grund för uppsägning, arbetsbrist, har upphört och att de uppsagda måste återanställas. Arbetsgivaren förhalar nu alla förhandlingar. Kanske inser även barn- och utbildningsförvaltningen att de kommer att förlora. Arbetsbrist råder inte längre.
Vi får väl se hur det slutar. En sak är emellertid helt klar. Hela detta ärende är mycket klantigt skött och ytterst hamnar skulden på den politiska ledningen med Lena Celion. Personalpolitik är också ett viktigt politikområde och om man inte är mån om sin personal, blir det svårt att klara kommunens välfärdsuppdrag. Genom den klantiga hanteringen sprids nu oron bland föräldrarna om hur många och vilka bland personalen, som ska ta hand om deras ögonstenar. De undrar om de uppsagda ska försvinna, personalmängden minska och barngrupperna blir större med fler barn per anställd. Eller om de uppsagda ska få vara kvar och spela sin betydelsefulla roll för barnen och deras föräldrars trygghet.
Vill man ha bättre utbildad personal inom barnomsorgen bör en bra arbetsgivare ge sina barnskötare möjlighet att studera till förskollärare. Och om man ändå säger upp 80 barnskötare måste man följa lagar och avtal. Det går inte att först säga upp dem och sedan återanställda dem som vikarier. Vill det sig illa kan Lena Celions klantiga hanteringen av barnskötarna sluta i ett fördyrande skadestånd för brott mot lagar och avtal. Det är väl onödigt. Så beter sig inte en seriös arbetsgivare.