Kryssningstrafiken är en del av Gotlands turistindustri. Överskattad av vissa och underskattad av andra, beroende på vilken bransch man befinner sig i. Kryssningsfartygen blir större och större, vilket medfört att många inte kan angöra Visby hamn. Därför planeras byggande av en angöringskaj söder om hamnen. Förutom frågan om det verkligen kommer att fungera med tanke på strömmar och hårda vindar - många erfarna nautiker menar att det är ett hopplöst projekt - så finns det fler frågetecken.
Regionen räknar kallt med att utvecklingen kommer att gå mot ännu större fartyg och att den planerade kryssningskajen därför är nödvändig. Men är detta en riktig bedömning? Kommer dagens mer och mer utpräglade "upplevelseturism" kanske i stället att styra utvecklingen mot mindre fartyg som lättare kan angöra små och spännande hamnar? Något som skulle vara positivt för hela Gotland, eftersom dessa fartyg säkert också skulle göra längre stopp.
Bortsett från problemen med naturens krafter eller övergång till mindre fartyg är nog ändå det största "hotet" mot den planerade kryssningskajen de nya hårda miljöbestämmelserna i EU:s så kallade svaveldirektiv. I korthet innebär det en begränsning av utsläppen från fartyg i Östersjön, Engelska kanalen och Nordsjön på 0,1 viktprocent svavel från 2015. Samtidigt som motsvarande siffra för trafik i övriga Europas farvatten är 3,5 procent.
Kommer då kryssningsrederierna att välja bort Östersjön på grund av betydande kostnadshöjningar för renare bränsle? En fråga väl värd att beakta, för en angöringskaj utan besökande kryssningsfartyg blir ett väldigt kostsamt konto i regionens räkenskaper.
Oavsett hur det blir med kryssningskajen finns det en annan och viktigare "bortglömd" sjöfartsfråga, nämligen en fungerande reservhamn och alternativ förtöjningsplats till Visby för våra färjor. Fler och fler meteorologiska rapporter visar att vi i framtiden får vänja oss vid en blåsigare och mer snabbt växlande väderbild. Detta kommer att medföra inställda färjeturer och svårigheter att angöra Visby hamn. Vissa kraftiga vindar kan också äventyra säkerheten för förtöjda fartyg i hamnen.
Men det är inte bara vädret som kan komma att ställa till det. Ett utsläpp vid oljekajen, en brand i oljelagret eller ett fartygshaveri i hamninloppet kan stänga hamnen under flera dygn. Och med en stängd hamn blir det snabbt problem för det gotländska samhället. Varor och förnödenheter till affärer och företag är beroende av dagliga leveranser och någon större lagerhållning finns inte på Gotland.
Därför är det dags att på allvar fokusera på frågan om en fungerande reservhamn och planerna på en kryssningskaj i Visby får inte skymma frågan. Reservhamnen behövs fortast möjligt!