I dag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Men det var absolut inte Miljöpartiets dag när Expressens Almedalstidning publicerades i går. Där gick Stefan Löfven, den statsministerkandidat i vars regering partiet vill sitta, emot Miljöpartiet i Brommafrågan. Miljöpartiet vill lägga ner flygplatsen. Löfven sade bland annat:
– Vi har ett avtal som gäller under lång tid och det ska gälla.
Avtalet sträcker sig till 2038.
Det är ett mycket välkommet besked för Gotland, om det visar sig hålla. Förbindelserna till Stockholmsregionen är mycket viktiga och det är många privatpersoner och företag på ön som skulle kunna drivas till omlokalisering om Bromma lades ner. Arlanda är inte ett fullgott alternativ, och där får hur som helst inte den trafik som i dag går på Bromma plats.
Men för de rödgröna planerna på samarbete är kollisionen över Bromma inte alls bra. Det blir ytterligare en fråga som sällar sig till dem där partierna har till synes oförenliga ståndpunkter och inga färdiga kompromisser.
Man ska dock inte förvänta sig att Miljöpartiet är berett att reducera sig till ett underordnat stödparti utan verkligt inflytande över regeringspolitiken. Socialdemokraterna kommer inte att kunna diktera villkoren för allt mellan flygtrafiken på Bromma, energifrågan och arbetstidsförkortning.
Expressen formulerar det som att Stefan Löfven "kör över MP". Men med sina 30 procent – plus eller minus ett par procent beroende på hur valrörelsen går – så är Stefan Löfven inte stor nog att köra över någon. Inte gång efter gång efter gång. Villkoren för Socialdemokraternas maktutövning har förändrat sig sedan Socialdemokraterna kunde regera i ensamt majestät och förlita sig på att man ändå får det stöd man behöver i riksdagen.
Så vid en eventuell rödgrön valseger, som tyvärr verkar mer trolig för var dag som går, så kan vi förvänta oss en orolig tid för Sverige.
Antingen får Miljöpartiet, och för den delen även Vänsterpartiet, ett rejält inflytande över regeringspolitiken. Vilket vore illa.
Eller också får vi en period av regeringskriser. Det vore också illa.
Det finns förstås ett tredje alternativ. Båda stolligheter och regeringskriser.