Miljöpartiet ger grönt ljus

Rör i rörigt läge.Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Rör i rörigt läge.Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Politik2010-09-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson höll en presskonferens i går för att ge sin syn på det parlamentariska läget och samtalen med statsministern.
Någon koalition mellan alliansen och Miljöpartiet är inte aktuell. Men Miljöpartiet kan tänka sig uppgörelser i enskilda sakfrågor. Primärt kan Miljöpartiet tänka sig att göra upp i invandringsfrågor.

Maria Wetterstrand poängterade att en sådan uppgörelse minskar risken att Sverigedemokraterna försöker använda andra politiska frågor för att påverka just politiken som rör invandring och invandrare.
Naturligtvis kan det vara frestande för Sverigedemokraterna att använda sin vågmästarställning som utpressning mot regeringen. Men om det finns en solid majoritet i riksdagen, bestående av alliansen och Miljöpartiet, i just de frågor som Sverigedemokraterna är så monomant besatta av, då minskar givetvis risken för utpressningsliknande parlamentariskt spel.

Språkrörens syn på det politiska läget var faktiskt både realistisk och konstruktiv. Det återstår att se hur denna politik praktiseras, men presskonferensen talar för att åtminstone Miljöpartiet inte aktivt kommer att sabotera Fredrik Reinfeldts minoritetsregering.

Miljöpartiet har en besvärlig situation. Det rödgröna samarbetet hänger i luften, men man har precis genomgått en valrörelse där man var en del av en koalition som försökte kasta ut sittande regering. Givetvis påverkar det partiets möjligheter att samarbeta med regeringen.
Samtidigt så har Miljöpartiet en politik som i några sakfrågor ligger närmare alliansen än de röda samarbetspartierna. Och det parlamentariska läget är sådant att Miljöpartiet riskerar att få skulden om Sverige blir omöjligt att regera på grund av låsningar i riksdagen.

Att språkrören dessutom måste avgå till våren, då når de den maxtid som språkrör får sitta, komplicerar situationen ytterligare. Hur stort mandat har ett snart före detta språkrör att radikalt förändra partiets prioriteringar i riksdagsarbetet? En partiledare som snart ska gå tappar makt redan innan positionen gått förlorad.

Beskeden från gårdagens presskonferens var de bästa som Fredrik Reinfeldt realistiskt kunde förvänta sig.