Miljöbalken i rättsstatens öga

Politik2010-07-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På Gotland är vi inte obekanta med att tillstånds-ärenden under miljöbalken kan ta år efter år efter år efter år att pröva. Vi har också rika erfarenheter (som ön tyvärr inte blir rikare av) av ärenden där olika instanser kommer till helt olika slutsatser i samma ärenden. Vartannat ja, vartannat nej.

Det är förödande för rättstrygget och näringsliv. Det går inte att på förhand gissa vad man får göra, och vilka projekt som är dödfödda.
Miljöbalken är en gummiliknande lagstiftning, konstruerad för att vara böjlig och anpasslig. Men just denna egenskap leder också till olikhet inför lagarna och att miljöbalken kan missbrukas för att bråka och blockera både viktiga projekt och löjeväckande struntärenden.

Dagens Nyheters sajt dn.se publicerade i går en granskning av de problem miljöbalken skapar.
Erika Ekman, som är tillförordnad chef för Naturvårdsverkets enhet för miljöjuridik, försvarar miljöbalken:
- Det innebär stora fördelar att ha ett miljöregelverk som omfattar alla åtgärder och verksamheter som påverkar människor och miljön negativt. Det är värt risken att regelverket ibland kan utnyttjas på ett sätt som inte är meningen, så länge konsekvenserna av det inte är större än att frågor som inte är särskilt angelägna prövas av myndigheter eller domstolar.

Svenskt Näringslivs jurist Nicklas Skår är däremot mycket kritisk.
- Företag kan hamna i situationen att de mer eller mindre tvingas lägga ner, inte för att de är ett hot mot miljön utan för att någon har bestämt sig för att det här är en fråga man ska driva.
Och Nicklas Skår berättar för dn.se om hur det gick när Volvo lastvagnar skulle bygga om anläggningar i Sverige och Belgien för att göra dem koldioxidneutrala.
- När man hade genomfört projektet i Belgien hade man inte ens kommit igenom planprocessen i Sverige.
Långsam och osäker handläggning av sådana här ärenden är verkligen inte bra för miljön.

Dessutom har dn.se sammanställt en exempelsamling på ärenden som visar hur miljöbalken kan användas. Vi har paret på Vermdö som inte får hissa en flagga i sin flaggstång mer än fem dagar om året. Kommunens inspektörer gav den klagande granne rätt, som stördes av "starkt irriterande och stressande rörliga artificiella skuggformationer" från flaggan. Överflaggning ger vite om 20 000 kronor per gång.

Vi har mannen i Strömstad som använder miljöbalken som tillhygge för att flytta på en intilliggande lekplats och grannen i Surte som slåss frenetiskt för att flytta en trädgårdskompost. Ärendet handlades av kommunens samhällsbyggnadskontor, miljö- och byggnadsnämnden, länsstyrelsen, miljödomstolen och Miljööverdomstolen. Samt experter från Naturvårdsverket och Sveriges lantbruksuniversitet.

Den som tycker att det finns stora miljövinster med vindkraft får sig kanske en tankeställare av vad som hände på Öland. Där använde fyra grannar miljöbalken för att stoppa fyra vindkraftverk. Miljödomstolen fann att vindkraftverken inte skulle få byggas. Verken skulle förstöra betydande skönhetsvärden.