Mera kunskap för pengarna

Politik2005-09-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skolorna har börjat och i deras kölvatten debatten om kvalitén, lärarbrist, fristående skolor och obehöriga kontra behöriga lärare. Skolverkets uppmärksammade rapport som kom i våras och stoppades av skolminister Ibrahim Baylan, om att i kommuner med många fristående skolor höjs kvaliteten även i de kommunala skolorna har återuppstått. Även om titeln denna gång var något mindre iögonfallande; "Att mäta skolors relativa effektivitet - en modellanalys baserad på resurser och resultat" att jämföra med den mer provocerande titeln "Mer kunskap för pengarna".
I denna rapport finns fakta som tyder på att det inte spelar någon roll om en lärare är obehörig eller behörig. Det kan till och med vara så att obehöriga lärare har elever med bättre studieresultat än vad behöriga lärare har. Anledningen till att fler obehöriga lyckas bättre är förstås att lärarutbildningen är undermålig och att läraryrket är ett talangyrke på ett helt annat sätt än exempelvis ingenjörsyrket.

Undervisningskonst
Det är svårt att utbilda sig i föreläsandets och undervisningens konst. Det stora problemet är också att ämneskunskaperna är nedprioriterade i dagens lärarutbildning. Det säger sig självt att om man är okunnig i det man ska lära ut spelar det ingen roll hur många högskolepoäng man har i pedagogik.
Folkpartiet har länge haft en hög svansföring i utbildningspolitiken och hamnar oftast i en riktig slutsats om vad som behövs för en bättre skola i Sverige.
Men den senaste tidens utspel om att förbjuda obehöriga lärare i skolan känns något förhastade. Partiet har länge velat bygga om lärarutbildningen så att ämneskunskaper blir viktigare och personer som redan har en ämnesexamen ska kunna läsa in en enklare pedagogisk utbildning.
Men innan deras förslag om en förändrad lärarutbildning är genomförd kan man förstås inte förbjuda skolor att anställa duktiga, men obehöriga, lärare.
Kort sagt ett obetänksamt utspel av partiets skoltalesman Jan Björklund. Sannolikt skulle en borgerlig regering göra ett bättre jobb än dagens socialdemokratiska.
I bästa fall kan reformen av lärarutbildningen börja redan efter nästa års val - med en borgerlig regering och en liberal skolminister.