Mer vänsterpolitik än feminism

Politik2014-05-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Kvinnans historiskt låga ställning i samhället hänger kvar sedan hon isolerades från detsamma genom att förvägras utbildning, yrkesarbete och rösträtt. Detta var ett slöseri med tid för någon som ändå bara skulle vara hemma och laga mat och ta hand om barn och make.

Trots att kvinnor sedan länge får både gå i skola, arbeta och rösta i val hänger underordningen kvar. Det är en av vårt samhälles svåraste arv att tvätta bort. Det sitter så hårt att gamla strukturer väger tyngre än övertygelsen om jämställdhetens fördelar. Alla vet att jämställdhet är både ekonomiskt lönsamt som framgångsrikt för både resultat och kvalitet, ändå diskuterar vi fortfarande hot om kvotering för att kvinnor ska få inflytande på samma villkor som män.

Första gången jämställdheten på allvar blev en naturlig del i det politiska samtalet var när Maria-Pia Boëthius med flera hotade med att starta ett politiskt parti med feministisk agenda, Stödstrumporna. Plötsligt var alla andra partier också feministiska och hotet om ett kvinnoparti lades på is i tron att en insikt var väckt inom de traditionella partierna.

Men det var mycket av läpparnas bekännelse över det feministiska engagemanget och i dag finns inte bara ett hot om ett kvinnoparti, det finns ett sedan länge och för närvarande är det ett av de partier som går starkt framåt i opinionen.

Det är egentligen inte konstigt. Det är många, både kvinnor och män, som är trötta på att inget händer trots den så hårt omfamnade feminismen. Feministiskt Initiativs (FI) grundinställning är att man har ett gemensamt mål som förenar, trots andra olikheter. FI markerar att man inte tror att kvinnor kan enas om allt: ”Vi skiljer oss också i värderingar och i hur vi väger olika värden mot varandra. Men bortom dessa skillnader finns likheten: kvinnors liv, val, och möjligheter begränsas av den patriarkala maktordningen”.

Så står det i partiets plattform. Går man till de politiska programmen hittar man däremot en klar politisk position till vänster. Det är vänsterns lösningar som ska leda till jämställdhet, en mer korrekt beskrivning av partiet hade således varit Vänsterpartiet Feministiskt Initiativ. Även om man inte hymlar om sin vänsterposition skulle nog partiets stöd inte vara fullt så högt utan portalparagrafen om att det är jämställdheten som är viktigast, inte politisk ideologi.

Till exempel vill man avskaffa både Rot- och Rutavdraget, förbjuda vinster i välfärden och avskaffa valfriheten för medborgarna. Det finns redan partier med dessa lösningar. Det finns också de som tror att just dessa reformer är ett steg mot ökad jämställdhet. Därför är det Feministiskt initiativ mer ett vänsterparti än ett parti för en generell jämställdhet.

Feminismen startade som en frihetsrörelse av liberala krafter och är i mångt och mycket ännu en fråga om frihet. Socialismen utgår från en stor och styrande stat där individens frihet är underordnad. Det passar somliga men inte alla.

Att skapa ett samhälle där det inte spelar nån roll om man är kvinna eller man är viktigt men om svaret på den utmaningen är ett socialistiskt samhälle så finns det redan partier för den saken.