LEDARE
I dag tar 71 gotlänningar plats i regionfullmäktige på Gotland. Dessutom har cirka 40 ersättare läst in sig på samma handlingar som de som ligger som underlag för de beslut som ska fattas. Några av ersättarna kommer att tjänstgöra hela sammanträdet, andra delar av det då ordinarie ledamöter måste avvika av olika orsaker.
Av alla dessa totalt 110 folkvalda till vår högsta beslutande församling är fem heltidsarbetande politiker vars lön vi gemensamt bekostar. Dessutom tjänstgör stadssekreteraren och den tillförordnande regiondirektören.
Men alla andra har tagit ledigt från sina ordinarie arbeten, kanske är det egentligen deras lediga dag. De får ersättning för förlorad arbetsinkomst och de får reseersättning. Men det är inget jobb som ger extra klirr i kassan. Även om många verkar tro att alla politiker har skyhöga löner och en massa förmåner.
Regionfullmäktige sänds av Radio Gotland och är därmed helt igenom transparent. Men när besluten är aktuella för beslut i fullmäktige är de redan noggrant beredda i nämnder och regionstyrelsen. Det blir som en final där de olika partierna redovisar och sammanfattar sitt arbete under ärendets gång och röstningarna är nio gånger av tio förutsägbara.
För medborgarna ger sammanträdet en bra bild av hur de olika partierna arbetar men något inflytande finns det inte plats för. Det är det för sent för.
Såväl ledamöter som pågående ärenden i regionens olika nämnder är mer okända.
Frågan är hur man som allmänhet ska kunna påverka och skapa opinion i olika frågor? Från nämnderna kommer inte mycket information ut, man verkar vara nöjd med att kalla till presskonferens efter sina möten och låta press, webb och radio meddela allmänheten sina beslut.
I vissa övergripande frågor har man anammat dialogformen inför stora beslut och det är jättebra. Men att bli öppnare för dialog i allmänhet är inte bara ett sätt att visa vad man gör utan också en bra möjlighet att skapa engagemang och inte minst: lyssna på vad allmänheten tycker.