Med nytänk förstärks demokratin

Politik2011-09-19 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tyvärr upplever alla partier ett minskat intresse för politiskt engagemang. När frågan "Kan du tänka dig att ta på dig ett politiskt uppdrag" ställs är svaret ofta "Har inte tid" eller "Vill inte ta ett så stort ansvar". Konstigt, eftersom många beklagar att man inte kan påverka, men samtidigt inte utnyttjar möjligheterna som finns. Följande historia är en av mina favoriter och tål att ständigt upprepas:

"Det här är historien om fyra människor som heter Alla, Någon, Vemsomhelst och Ingen. Ett viktigt jobb skulle utföras och Alla ansåg att Någon skulle göra det. Alla tyckte att Vemsomhelst kunde ha gjort det, men Ingen visste att Alla inte ville göra det.

Det slutade med att Alla skällde på Någon för att Ingen gjorde det som Vemsomhelst kunde ha gjort".

Men det måste också till en ordentlig självrannsakan hos partiorganisationerna. Med jämna mellanrum sätts fokus på politikernas ibland orimliga villkor och det finns otaliga undersökningar bland avhoppade fritidspolitiker med intressanta berättelser om hur de upplevde sina förtroendeuppdrag.

Om känslan av ringa möjlighet att påverka, en aldrig sinande ström av interna partimöten, sena kvällar med mera. Men det kommer också fram att man inte ångrar tiden i den politiska hetluften, eftersom det gett stor insikt i samhällsapparaten och att man vuxit som person.

En gemensam fråga som alla avhoppare nästan alltid nämner är den enorma tidsåtgång som krävs för att sköta de politiska uppdragen på ett korrekt sätt. Kanske det går att rensa bort en del interna partimöten och hitta andra arbetsformer? Uppdragen kanske dessutom ska spridas på fler personer?

Det finns naturligtvis hur många infallsvinklar som helst för att säkra framtidens demokrati och alla tips är värda att beakta och diskutera.

I Sverige har vi ett skattefinansierat partistöd till partier i riksdag, landsting och kommuner/regioner. Så fort det diskuteras en höjning av stödet utbryter en livlig åsiktsdebatt om stödets vara eller inte vara. Rätt eller fel? Ja, Sverige har bland de främsta demokratierna i världen och vi har möjlighet att skriva och tycka nästan vad vi vill.

Tänk på det och om du inte själv vill axla ett politiskt uppdrag, stötta då istället de som vill. Naturligtvis ska dessa personer ha en rimlig ersättning för sina uppdrag och hjälp från sitt politiska parti i ryggen. Därför behövs partistödet, eftersom alla då får bidra till demokratin med några kronor på skattsedeln för att upprätthålla demokratin. Vad ska vi annars ha för styrelseskick?

Sedan gäller det som sagt för partierna att se över sina arbetsformer, så det politiska arbetet blir attraktivt och öppet för många nya visionärer.