Med kärlek och respekt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra tisdagen presenterade Skolverket nya siffror som visar att andelen behöriga till gymnasieskolan är lägst på tio år. Fler än var tionde elev som gick ut nian i år har inte godkänt betyg i svenska, engelska eller matematik - vilket krävs för att få börja på ett nationellt gymnasieprogram.
Otaliga gånger visas tv-inslag hur det ser ut i klassrummen. Eleverna sitter inte still, läraren hotas och bullernivån är i nivå med Hultsfredsfestivalens gladaste konserter. En helt hopplös arbetssituation för både lärare och elever.
Skolministern Jan Björklund brukar tala om att det ska bli fler lärarledda lektioner. För de som är födda före 1980 är detta helt obegripligt - för dem är definitionen på lektioner att de är lärarledda. Men dagens elever får ganska många hål i schemat som ska föreställa tid för egna studier - vilket förstås tilltalar en tonårings lättja snarare än flit.
Grunden till att skolan i dag inte fungerar ligger i en medveten politisk strategi att skolan ska guida snarare än lära ut. Det i kombination med 1990-talets ekonomiska kris gjorde att den kunskapsbringande skolan byttes mot elevförvaring - som i bästa fall lär ut delar av det som var och en bör kunna.
Föräldraansvaret
Men det handlar inte bara om politisk vilja - föräldraansvaret är också viktigt, men nämns sällan i debatten. En elev som upprepade gånger skolkar, stör på lektioner och har underkänt i ett eller flera ämnen borde föräldrarna reagera på.
Men för att kunna reagera måste skolorna informera föräldrarna. Med dagens teknik kan man tänka sig automatiska mejl eller sms vid skolk. Kontinuerliga samtal med föräldrar till elever som inte sköter sig borde vara en självklarhet. Det måste vara tufft att vara förälder till en elev som inte sköter sig.
Alla föräldrar kommer inte att bry sig, men de allra flesta. De elever som har föräldrar som inte engagerar sig i deras skolgång är de som oftast mår allra sämst av att skolmiljön är dålig.
Jan Björklund har varit skolminister i snart ett år och har en uttalad vilja att förändra den svenska skolan, vilket är bra men tar tid. Skolreformer tar flera år att genomföra. Och det kan inte vara skolans uppgift att se till att barn respekterar varandra och sina lärare. Det måste grundläggas mycket tidigare och ansvaret för detta ligger i första hand hos föräldrarna. Det som politiker och skolan kan göra är att underlätta för de föräldrar som tar ansvar och stötta de elever som helt saknar stöd hemifrån.