Oroligheterna i Ukraina fortsätter. I söndags anordnade separatister en omröstning i östra Ukraina om självständighet för de ryskspråkiga regionerna.
Separatisterna i östra Ukraina har velat kalla det en folkomröstning och ledarna för regionerna Donetsk och Luhansk påstod under söndagskvällen att invånarna hade röstat ja till självständighet för regionerna. Valdeltagandet hävdas av separatisternas valkommission ha varit över 70 procent, varav 89 procent i Donetsk och 96 procent i Luhansk påstås ha röstat ja.
Men det har inte funnits några valobservatörer närvarande, det har inte kontrollerats om folk har röstat flera gånger, det har saknats riktiga röstlängder, valet hölls inte i alla städer och strider pågick samtidigt på flera håll i regionerna.
”När folk är så rädda att de inte ens går ut för att handla mat, så är det klart att ingen normal människa gick ut för att rösta i deras så kallade folkomröstning”, sade en student från Luhansk till Sveriges radios korrespondent Maria Persson Löfgren.
Om ställningstagandet enbart handlade om självständighet från Kiev eller även om anslutande till Ryssland var för övrigt också oklart. Rysslands president Vladimir Putin, som tidigare förment uppmanat separatisterna att skjuta på den så kallade folkomröstningen, accepterade förstås resultaten som nu presenterats.
Det råder dock inget tvivel om att det inte var någon legitim folkomröstning som hölls i östra Ukraina i söndags och att den ska fördömas som illegal, vilket EU enhälligt också har gjort.
På sin blogg i söndags skrev utrikesminister Carl Bildt (M) om att det i staden Mariupol med en halv miljon invånare endast funnits två vallokaler öppna och om att separatister kidnappat och avrättat stadens polismästare. ”Avvikande uppfattningar förefaller knappast uppskattade, och det budskapet har nog många människor uppfattat.”
Från vänster, senast av Jonas Sjöstedt (V) i Agenda i söndags kväll, kritiseras Bildt ofta för att vara för hårdför i sin inställning till Ryssland och att det skulle riskera att förvärra säkerhetsläget i Europa. I själva verket är Bildt snarast en av få politiker som förstår Ryssland under Putins styre och talar klarspråk, då ett av Putins främsta vapen är propagandan.
Bildts inställning kan uppfattas som obekväm, men i ett oroligt säkerhetspolitiskt läge i Europa behöver Sverige en rakryggad utrikespolitisk hållning. Vi har ingenting att vinna på att spela med i ett auktoritärt spel där folkomröstningar och andra demokratiska medel missbrukas. Separatisternas omröstning är ingenting annat än ett sätt att ta folkets vilja som gisslan för egna politiska syften.
Ukraina går nu mot att hålla presidentval den 25 maj. Redan ser det mörkt ut för invånarna på Krim i att kunna delta och oroligheterna i östra Ukraina skapar ytterligare frågetecken. Det är emellertid av stor vikt att det internationella samfundet ger sitt fulla stöd för att förutsättningarna trots omständigheterna ska vara så goda som möjligt för det ukrainska folket att göra sin röst hörd genom ett legitimt val.