Maud Olofsson är ingen fegis

Foto: Alexander von Sydow

Politik2009-05-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det fanns en tid när man (alltför ofta) sade om centerpartister att "de är som vattenmeloner - gröna utanpå och röda inuti". Det är länge sedan. De senaste gångerna jag hört vitsen hade centerpartisten bytts ut mot en miljöpartist.

"Sveriges mest högervridna riksdagsparti" inledde Håkan Ericsson sin ledare Folkbladet i går. Den handlade om Centerpartiets pågående stämma och andas besvikelse över att Centern under Maud Olofsson inte längre kan besätta rollen som underdånig samarbetspartner till Socialdemokraterna.

Men visst finns det frågor där Centerpartiet fortfarande står upp i frågor där Moderaterna numera hukar. I onsdags rubricerades Svenska Dagbladets huvudledare: "Låt Centerpartiet sköta näringspolitiken".
SvD skriver bland annat om hur Centerpartiet nu föreslår ett "mini-Las" där dagens rigida arbetsrätt luckras upp. Och sådana förslag får ju Socialdemokraterna att se rött.

Inte bara Socialdemokraterna, förresten. När Carl Bildt var statsminister (1991-94) var Börje Hörnlund (C) arbetsmarknadsminister. I ett utbrott på Dagens Nyheters debattsida i torsdags ("Maud Olofssons politik en katastrof för Centern") gick Hörnlund till storms mot partiledningen. Och det var inte första gången. Mest arg verkar Hörnlund vara över kärnkraften och att Centern gått med på Alliansens energiuppgörelse, men han skriver också om hur partiet givit upp mittenpositionen och "dragit högerut". Och hävdar att partiets själva existens är hotad av intern missnöje.

Egendomligt, i så fall, att Hörnlund är en så ensam röst. Han beskriver en intern konflikt som han själv är det enda tydliga uttrycket för. Hur troligt är det att Centerpartiet rämnar av missnöjet från frustrerande kärnkraftsmotståndare? Lika troligt som att Socialdemokraterna rämnar av missnöjet från frustrerade kärnkraftsanhängare.
Och vad var konsekvensen av Centerpartiets vänstervridning, under partiledare som Olof Johansson och Lennart Dahléus? Under Torbjörn Fälldin noterade Centerpartiet valresultat kring 25 procentenheter. Drygt 20 år senare var partiet bara en femtedel av vad det varit. I jämförelse med det kan man inte kalla det senaste valresultatet (ungefär åtta procent) något annat än en framgång.

Mycket av Centerns identitet finns ändå kvar. Engagemanget för det småskaliga och de små företagen, till exempel. Visst tar alla de borgerliga partier som skiftar positioner också risker. Men som Maud Olofsson sade på Centerstämman i Örebro:
"Ingen hyllar en fegis."