Mats Mening

Politik2010-12-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige pågår en ständig matprisdebatt. Vid olika undersökningar uttalar konsumenterna ofta att de är intresserade av kvalitet, mervärde och produktionsmetoder. Men verkligheten ser annorlunda ut, för importen av kött ökar och de svenska producenterna kämpar med sjunkande lönsamhet.
Orsaken till att den svenska maten oftast är dyrare än den importerade är en intressant fråga där alla skyller på alla. Men med dåliga avräkningspriser till producenterna måste det vara i mellanleden som pengarna "försvinner" och det handlar då om handeln och förädlingsindustrin. Tyvärr är debatten i denna fråga oftast lite ensidig, där handeln framställs som de som kammar hem vinsterna. Men hur mycket pengar försvinner i förädlingsledet - slakterierna - som också till stor del ägs av just producenterna, alltså de svenska lantbrukarna? Och med den enorma centraliseringen och stordriften i denna bransch försvinner säkerligen också en del pengar till alla långväga transporter.