Ejmunds Gård på Twitter häromdagen: ”SvD ringde idag, undrade om vi tog prover på våra produkter för att veta var köttet kommer ifrån. Eh, kossorna i ladugården?! Ingen story!”.
Hästköttsskandalen har blottlagt en nyttig insikt i hur lågprishysterin gjort att handeln helt tappat kontrollen på ursprung och kvalitet. Den ene producenten efter den andre träder fram och förklarar hur de blivit lurade av sina leverantörer. Avslöjandena leder förhoppningsvis till att kontrollerna ökar för vad det är man köper in. Ett kunde man dock veta redan innan och det är att köper man svenskt kött så köper man också ett koncept som skiljer sig från både Europa och världen.
Marknadsför man sig med hjälp av det svenska lantbruket som många snabbmatsproducenter indirekt gör så har man också ett ansvar att se till att det som finns i förpackningen har mer att göra med svenskt lantbruk än att det förädlats och förpackats inom Sveriges gränser.
Djurrättsalliansen fick enormt genomslag för sina nattliga räder på svenska grisgårdar. Så vitt jag kunnat läsa mig till har ingen lantbrukare fällts eller ens åtalats för brott mot djurskyddslagen.
Däremot satte ”djurvännerna” bilden av att svenska lantbrukare regelmässigt misshandlar sina djur och låter dem lida innan djuren till slut ”mördas” för att bli mat på våra tallrikar.
Om man är övertygad om att det är mord att äta kött så går det ju inte att försvara djuruppfödning över huvud taget. Det rullar också reklam i tv där man överför mänskliga egenskaper på djuren, ”han såg sin mamma utnyttjas på cirkus”. En beskrivning som tillsammans med det faktum att människor lever allt längre bort från matens ursprung skapar väldigt konstiga relationer mellan människa och mat.
Att utmåla svenska bönder som djurplågare är möjligen en strategi i kampen att få folk att sluta äta kött. Tyvärr blir konsekvensen snarare den motsatta: att försäljningen av kött från djur som levt under långt värre förhållanden ökar. Konsumenten väljer bort svenskt kött, inte kött i sig, allt i tron att det inte spelar nån roll vart köttet kommer från.
Självklart finns det svenska bönder som inte sköter sina djur, men de är undantaget inte regeln. Varje djur är en kommande intäkt för bonden, att missköta sina djur är detsamma som att medvetet minska sin lönsamhet.
Kanske kan hästköttsskandalen lyckas med det som ingen verkar ha lyckats med hittills, öka medvetenheten i både handel och konsumentled om vikten av en kontrollerad och ärlig ursprungsmärkning av alla livsmedel.