Måste vara två hamnar

Nynäshamn och Oskarshamn måste även i framtiden vara de två fastlandshamnarna.

Nynäshamn och Oskarshamn måste även i framtiden vara de två fastlandshamnarna.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Politik2009-11-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rikstrafiken försöker lägga upp hur nästa upphandling av Gotlandstrafiken ska se ut. De vill ha mer än ett anbud, så det kan bli både pris- och kvalitetskonkurrens mellan rederier om Gotlandstrafiken.
Därför har återigen det förkättrade enhamnsalternativet dykt upp i diskussionen. Rikstrafikens argument är att med en hamn kan det gå fler färjor om dagen och därmed kan man snabbare ta sig till och från Gotland.
Men ett samfällt Gotland säger nej till enhamnsalternativet, då det innebär en dramatisk försämring av våra kommunikationer. Det är bra att Trafikrådet, som utgör alla intressenter inom kommun och näringsliv, redan nu säger ifrån om enhamnsalternativet. Det visar upp en gotländsk enighet om hur den framtida trafiken ska utformas. I dessa krav riktade mot Rikstrafiken, så framgår det klart och entydigt att det ska vara två fastlandshamnar och att dessa ska vara Nynäshamn och Oskarshamn. Jag tycker det är mycket bra, att ett enigt Gotland säger ifrån redan nu, att vi inte kan acceptera ett enhamnsalternativ.
Det vore nämligen förödande för inte bara godstrafiken, utan också för passagerartrafiken. Om det bara blev en fastlandshamn, Oxelösund eller Västervik, skulle det påverka resandet mycket negativt. Den stora resandeströmmen kommer från Stockholmsområdet och Mälardalen. Visserligen är det motorväg nästan hela vägen från Stockholm till Oxelösund, men det är en timmes extra bilkörning jämfört med Stockholm-Nynäshamn. Nu när "dödens väg" 73 snart är ombyggd, så är det inte heller aktuellt att flytta nordhamnen från Nynäshamn till Oxelösund.
Gotlands krav på färjetrafiken är att det även fortsättningsvis ska vara de två fastlandshamnarna Nynäshamn och Oskarshamn. Sedan är det de välkända kraven på turtäthet, låga priser, gotlandsrabatt och bättre förbindelser från fastlandhamnarna. När Gotland står enade kring kravet på två fastlandshamnar, skulle jag vilja se den regeringen som kör över gotlänningarna och trumfar igenom ett enhamnsalternativ, som allvarligt skulle skada Gotlands utveckling, sysselsättning och tillväxt.