I måndags hölls ett möte om fraktpriserna initierat av LRF. Många livsmedelsföretag på Gotland handlar upp sina frakter själva och får därför betala ett fraktpris som ligger ända upp till 35 procent högre än likvärdig transport på fastlandet. De höga fraktpriserna är inte ett färjetrafikproblem, utan ett speditionsfirmeproblem.
Av det fraktpris som kunderna betalar, så tar färjan 20 procent och speditionsfirmorna 80 procent.
Även om det vore nolltaxa på båtarna, så skulle antagligen i dagens läge speditionsfirmorna ta ut fraktpriser som ligger runt 30 procent högre än motsvarande frakt på fastlandet. Trots att speditionsfirmorna i dag får lägga på 0,4 procent på alla frakter i hela Sverige för att kompensera för de eventuellt kostsammare Gotlandsfrakterna, ligger deras priser för livsmedelsektorn cirka 30 procent högre än på fastlandet.
Länge har det varit tal om att ta bort Gotlandstillägget, men varje gång det sänkts, så har speditionsfirmorna höjt fraktpriserna med 20 procent. Jag förstår om man inom LRF är oroliga för hur det ska bli om det kvarvarande Gotlandstillägget på 0,4 procent också tas bort. Höjs fraktpriserna med ytterligare 45 procent då? Ett problem är den bristande konkurrensen mellan speditionsfirmorna. De få som kör på Gotland och har rikstäckande transportsystem kör ingen hård priskonkurrens mellan sig. Fraktköparna är i händerna på speditionsfirmornas prissättning. Är man då liten fraktköpare, så får man betala dyrt. Är man däremot stor fraktköpare och har koncernavtal, så har man mer humana fraktpriser. Ett sätt för livsmedelsektorn vore att samverka i uppköpen av frakterna. Det har LRF hittills vägrat hjälpa till med.
Dagens Gotlandstillägg är en marknadslösning där alla kunder i landet bidrar med ett högre fraktpris till att sänka de gotländska fraktpriserna. Alternativet är en skattesubvention.
Om Gotlandstillägget höjdes till 0,6 procent och speditionsfirmorna som tar ut det, förbinder sig att hålla riksgenomsnittspriser, skulle det vara en enkel marknadslösning som gav Gotland konkurrensneutrala fraktpriser. Det är betydligt bättre än att skattebetalarna ska ställa upp med 100 miljoner kronor. De pengarna behövs istället för att sänka personbiljettpriserna.