Mångfald blir enfald i media med en borgerlig regering
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Knappast någon höjdare för en blek och gaddlös "lejonkungs" del. Därtill var den socialdemokratiska mediaministern Leif Pagrotsky honom alltför överlägsen för att det ens skulle bli en antydan till rejäl match.
Pagrotsky sopade närmast golvet med folkpartiledaren Leijonborg, vare sig nu det handlade om public service, digital-tv, kommersiella radio- och tv-kanaler eller om presstöd. Det framgick tämligen klart i eftersnackets småprat efter Nalen-debatten i Stockholm.
Halverat presstöd skadar
Om just presstödet var Nalen-debatten dock mycket upplysande.
Tidningsläsare av och anställda på Svenska Dagbladet, Skånska Dagbladet, Sydöstran, Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar, Östra Småland och Nyheterna, Värmlands Folkblad, Arbetarbladet, Dala-Demokraten, Arbetarbladet, Dagbladet i Sundsvall, Nya Samhället, KD-tidningen Dagen, Västerbottens Folkblad och ett otal "lågfrekventa" dagstidningar/veckotidningar, som tidningen Broderskap och andra går en mycket oviss framtid till mötes med en borgerlig alliansregering.
Lars Leijonborg hotar med en kraftig sänkning av det nuvarande presstödet.
Folkpartiets mediepolitik innebär ökad arbetslöshet i media-Sverige, direkt och indirekt.
Med Leijonborg i en ny regering efter valet den 17 september ökar också risken för att mångfald ersätts med enfald och nedläggning av alternativa tidningsröster på Sveriges regionala tidningsmarknader.
Systemskifte i media
Med Leijonborg vid mediarodret i stället för Pagrotsky innebär ett nedbantat presstöd med andra ord att det tas ett strypgrepp på "andratidnings-marknaden" och ännu större monokultur och åsiktsenfald i media-Sverige.
Ett systemskiftes- och vägvalsval är vad som stundar också på mediaområdet vid ett möjligt maktskifte efter den 17 september.