Många planer blir det...

Politik2014-06-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Det enda som är bra med beslutet att lägga ner vårdcentralen i Roma är att det nu finns ett besked om framtiden. Det som under så många år funnits som en överhängande risk, och därmed varit en bidragande orsak till svajigheten, har nu blivit ett faktum.

Det är lätt att förstå det formella underlaget till beslutet. Man löser ett ekonomiskt och organisatoriskt problem. Samtidigt går beslutet stick i stäv med minst två underliggande styrdokument: beslutet att alla åtgärder ska landsbygdssäkras och Vision 2025 som utgår från en befolkningsökning. Dessutom kommer regionen under nästa år att bli tvungen att ta emot fler personer som inte är skrivna här för vård enligt den nya patientlagen som träder i kraft vid årsskiftet. Just dessa argument var också med i övervägandet från C och FP som röstade emot förslaget att lägga ner Roma vårdcentral.

Och beslutet löser möjligen problemen som varit med kostnader och rekrytering i Roma men får konsekvenser som kommer att kosta pengar och kraft i en annan ända av den gotländska sjukvården.

På fullmäktige på måndag ska det beslutas om en rad omfattande planer och policyer. Dokument som formas via många arbetstimmar och där ord ofta vägs på våg, man kan ha långa diskussioner om enstaka formuleringar och ordval. Men om man sen lägger planen på hyllan och inte följer det som står i den när man fattar beslut som i högsta grad påverkar de uppsatta målen i planen eller policyn, då kan man också låta bli att ägna kraft åt att ta fram dem.

Till exempel finns det sedan några år ett beslut att alla politiska beslut ska kompletteras med en konsekvensanalys av barnperspektivet. Det är dock inte många sådana analyser som följer med i underlaget till fullmäktige, som är den instans jag följer mest noggrant.

Förutom strategisk plan och budget för 2015-2017 ska fullmäktige på måndag besluta om nio olika planer, regelverk och policyer.

Det ska bli intressant att se hur mycket diskussion det blir om dessa och om nån berättar om hur de används.

Jag menar inte att ingen bryr som om handlingsplaner och policyer. Självklart inte. Men när man sätter upp mål och visioner måste de också kompletteras med så pass tydliga direktiv om hur målen ska uppfyllas så att dokumenten kan användas i den löpande verksamheten. Inte utvärderas för sig, som parallella spår.

Just när det gäller Vision 2025 känns den inte så där väldigt aktuell i något avseende. Regionstyrelsens ordförande har själv sagt att han inte tror på den.

Det kan man säga internt och göra något åt saken. Men om man öppet säger sig inte tro på den plan som ska vara övergripande för alla politiska beslut, då har man abdikerat.