Många hatbrev från galningar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En till synes omöjlig fråga att svara på. Vilket svar som än gavs så skulle det kunna tolkas till nackdel för socialdemokratin.
Olof Palme var tyst i 10 sekunder - långa som en evighet. Därpå började han resonera om faktorer som påverkar antalet arbetstillfällen respektive arbetslösheten. Han landade så småningom på 2,5 - 3 procent.
Jag tror att det var hans absolut hederliga resonemang som gjorde att journalisterna rapporterade nästan ordagrant vad han sagt, utan braskande rubriker om svek.
Av politiska motståndare blev Olof beskylld för att inte behärska nationalekonomi!
Diskutera fritt på Högklint
Efter mötet i Almedalen brukade vi under några år samla en del av de mest aktiva inom arbetarrörelsen i partiets stuga på Högklint för att diskutera fritt. En gång började Olof Palmes röst att svika redan under talet i Almedalen. Men löfte om medverkan skulle hållas även om kroppen svek.
Partivännerna frågade och Olof väste fram sina svar. Efter träffen på Högklint var det tradition att äta tillsammans med journalisterna inne i Visby igen, men då blev det talförbud av frun Lisbeth.
Olof Palmes sinne för mekanik var inte så stort, familjens Fiat 600 hade fått ge plats för en nyare SAAB V4. Han kom och parkerade bilen utanför partiexpeditionen på S:t Drottensgatan. När han låst bilen och var på väg mot entrén vände han sig om mot bilen några gånger.
Inkommen på expeditionen sade han "jag förstår inte, trots att jag stängt av motorn så fortsätter den att brumma".
Det var den termostatstyrda kylfläkten som ännu inte hade stannat, sådana finesser fanns säkert inte på den mycket enkla Fiaten.
I valrörelsen 1976 anklagade Thorbjörn Fälldin Olof Palme och socialdemokraterna för att vilja montera upp ett taggtrådsstängsel runt Sverige.
Om socialdemokraterna vann ett val till så skulle de avskaffa demokratin enligt Fälldin. Jag hoppas att Fälldin skäms ordentligt över den beskyllningen. I samma valrörelse kallade en känd gotländsk centerkvinna socialdemokraterna för "Palmes anhang".
Gio Petré och Alf Enerström från Värmland hade varje månad en hatkrönika i Expressen. I gathörnen stod representanter för EAP (Europeiska Arbetarepartiet) och sålde/skänkte nidbilder av Olof Palme.
Hatbrev i kassaskåpet
När modern var svårt sjuk och Palme besökte henne ofta på sjukhus spreds förtalet att det var för egen del han sökte vård. I Expressen "visste" man att Olof Palme hade nervproblem.
Detta var att kränka personen och familjen först och främst, men också ägnat att skada alla socialdemokrater. Det är min fasta övertygelse att denna sorts propaganda till slut legitimerade en sjuk hjärna att begå mord.
Gotlands Arbetarekommun fick ta emot många hatbrev från galningar som riktade in sin ilska på Olof Palme. Breven sparades i kassaskåpet och där hade de fått stanna om det inte blivit nödvändigt att lämna dem till polisutredningen.
Mordnattens morgon väcktes jag vid fyratiden till söndagen av telefonsamtal från Jan Lundgren, som snappat upp den förfärliga nyheten via sin dotter. Vi blev helt lamslagna, men repade oss när verkligheten krävde arbete.
Fackeltåg till Almedalen
Till på onsdag kväll hade vi med hjälp av öns andra partiorganisationer organiserat ett fackeltåg till Almedalen.
Allt tog slut, facklor, fika, ja till och med plats att stå på. Polisen bedömde deltagareantalet till 10 000, det var mer än var sjätte gotlänning.
I den kalla kvällen spelade en ensam trumpet ett tapto från scenen. Med tårar rullande ner för kinderna sade jag till Jan Lundgren när det var dags att tala "nu gäller det Janne - större publik än så här får du aldrig".
Janne gjorde sitt jobb precis som han alltid gjort, men nog svajade hans röst en del.