"Jag ser fram emot att överleva. Om jag inte gör det, minns att jag inte var med i Hamas eller en militant, inte heller användes jag som mänsklig sköld. Jag befann mig hemma."
Så skriver studenten Mohammed Suliman från Gaza på sitt twitterkonto den 20 juli 2014.
Orden påminner oss om att västvärlden bör se över sin blick innan uttalanden om situationen i Palestina.
För precis som statsminister Fredrik Reinfeldts tystnad vittnar om en kolonial världsbild där vissa kroppar inte anses värdefulla nog att försvara och vissa händelser inte viktiga nog att (inte) fördöma, är det också en överhöghet som talar när det talas om Israel rätt att försvara sig mot Palestina. Under bara de senaste veckornas attacker från Israel har minst 1000 människor dödats och tusentals skadats. Vilka är det som måste värja sig och försvara sig mot attackerna för att inte utrotas?
Journalisten Kajsa Ekis Ekman skriver: “Solidaritet börjar med en insikt. Att se en annans belägenhet och tänka: Det kunde varit jag. Att se de som får sina hus bombade och tänka: Det kunde varit jag. Att omsätta solidariteten i handling är att tänka: Om det hade varit jag, vad skulle jag velat att andra gjort för mig?” I tider som dessa behöver vi en ansvarsfull journalistkår och ett Public Service som visar oss sanningen om de djupa orättvisor som pågår i samhället. Istället visar det sig att Sveriges Radio (återigen) bedriver censur. När fredsaktivisten Fred Ekblads i en intervju under direktsänding säger att “Israel är en apartheidstat som bedriver etnisk rensning”, klipptes hans ord bort.
Det är något som är djupt odemokratiskt med det svenska medielandskapet när man antigen censurerar fakta som är för obekväm eller möter den med tystnad. Studenten och riksdagskandidaten Amne Ali (S) skriver: “Israel är en stat som gör anspråk på att vara den enda demokratin i mellanöstern och som just nu begår ett folkmord på befolkningen i Gaza, ett territorium som på alla praktiska vis är ockuperat av Israel. Som vilken annan nation, demokrati eller ej, kommer Israel att få reaktioner av omvärlden, punkt. Gör man anspråk på att vara en demokratisk rättstat har man ett ansvar att följa internationella lagar och folkrätten. Detta är något som Israel inte gör.”
Visst, media rapporterar om Israel. Men det handlar om rapporteringar i stil med att israeliska soldater förbereder sig. Vi får inte veta om de brott mot mänskliga rättigheter som de förbereder sig inför. Det skrämmer mig att relevant information undanhålls från mig av media, vars roll är att objektivt granska och rapportera om händelser i samhället. Och jag känner en djup tacksamhet till civila som rapporterar från Gaza, utan dem skulle vi inte ha samma tillgång till information och nyheter om händelserna där.
Frågan är när är vi beredda att lyssna, sprida och framförallt agera.