Många centerframgångar i höstbudgeten

Politik2019-09-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

I dag onsdag när du läser detta så presenterar regeringen budgeten för 2020. Jag tycker att Centerpartiet fått igenom och lyckats bra i budgetförhandlingarna. 

Centerpartiet gör skillnad i politiken! Landsbygdspaket, satsningar på jobb och företagande genom bland annat ingångsavdrag som innebär sänkt avgift för de arbetsgivare som anställer någon ny på arbetsmarknaden. 

Detta görs för att underlätta för främst unga, nyanlända och långtidsarbetslösa att få ett jobb och komma in på arbetsmarknaden.

Försvaret får ökade resurser helt enligt försvarsberedningens förslag, det är bra för Sveriges säkerhet och utvecklingen av P18 här på Gotland. 

I den budget som Centerpartiet förhandlat fram med regeringspartierna och Liberalerna finns offensiva satsningar inom miljöområdet. Det blir både enklare och mer lönsamt för dem som vill investera i förnybar energi för eget bruk genom utökat solcellsstöd. 

För renare hav och vatten ska handel med utsläppsrätter utredas inom Östersjön och satsningar på grönare transporter göras liksom satsningar på ny grön teknik såsom minusutsläpp och hjälp till industrin att ställa om till nollutsläpp.

Jag är också glad att man förhandlat fram mer pengar till barnpsykiatrin. I år är det bara vi på Gotland som klarar vårdgarantin. 97 procent av alla barn får en första bedömning inom en månad och det ser väldigt olika ut i landet. Här är Gotland ett bra föredöme hur man kan jobba med dessa frågor.

I övrigt för Gotlands del så hoppas jag att vi i regeringens budget får se långsiktiga lösningar för Bergmancentrets finansiering, uppdrag om ny tredje elkabel samt resurser för att genomföra uppdraget med Energipilot Gotland. 

Här vet jag att vi har fullt stöd från Centerpartiet och under Almedalsveckan i år så lovade ju energiminister Ygeman (S) att han tog ansvar för att lösa frågan om ny elkabel. 

Regeringens uppdrag till Energimyndigheten om Energipilot Gotland är både viktigt och innovativt och det finns ett stort engagemang i frågorna. För att vi ska klara omställningen ska Gotland gå före i Sverige och Sverige gå före i världen men då krävs också stimulansmedel så att inte Gotland och gotlänningarna ska stå hela ”risken” med ökade kostnader som det ofta innebär att ligga steget före samtidigt som detta rätt hanterat kan bli en konkurrensfördel för Gotland.

Nästa måndag har fullmäktige sitt möte förlagt till Fårösund. Det är första gången på många år som vi nu utlokaliserar ett möte. En bra möjlighet för alla politiker att ta del av utvecklingen i Fårösund och besöka lokala företagare.

I dag onsdag har vi möte med regionstyrelsen. Då tar vi bland annat upp riktlinjer för återinförande av utmaningsrätten. Det innebär en möjlighet för företag att lämna förslag på viss verksamhet inom regionen som de anser kan skötas på ett annat, mer ekonomiskt sätt.

Regionen har då att pröva om man anser att den verksamheten ska upphandlas. Ett sätt att stimulera såväl företagande som kvalitetsutveckling genom nytänkande.