Många åsikter men få fakta

Politik2013-09-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Det är ett år kvar till valet och min hjärna håller redan på att implodera.

Nu har jag som jobb att följa den politiska debatten och tycker att politik är såväl roligt som viktigt och intressant. Men det finns många som redan innan höstens budgetdebatt hade ett synnerligen svalt intresse för politik i allmänhet och den politiska debatten i synnerhet. Jag kan bara ana i vilken riktning deras intresse rört sig de senaste veckorna.

Politik är att vilja sa bland andra Olof Palme men dagens politiker ägnar mer tid åt att beskriva vad andra partier vill. Och varför det är åt skogen.

Olyckligtvis ingår det i mitt uppdrag att försöka reda ut vad som är politiska floskler och blindskär. Och jag känner mig minst sagt otillräcklig i detta avseende.

Nu varken behöver eller ska jag vara objektiv, tvärtom ska jag tälja ut en personligt åsikt ur alla dessa ord och rubriker som kastas över oss dagligen och stundligen.

Men tyvärr har även nyhetsjournalistiken i mångt och mycket börjat handla mest om att redovisa åsikter. Man låter till exempel två politiska motståndare debattera i direktsändning och låter tittaren eller lyssnaren själv dra sina slutsatser om vad som är sant och inte.

Helt korrekt och allsidigt men inte leder det till att den som lyssnar blir klokare om en inte redan från början vet vem man ska tro på.

Även om man som ledarskribent ska tycka så vill ingen, om man inte anser sig själv som politiker, vara en nyttig idiot utan man vill bygga sin tes på relevanta fakta.

Helst ska man naturligtvis inte redovisa sin vånda så här utan man ska låta så tvärsäker det bara går...

De viktigaste argumenten mellan framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna är ju jobbskatteavdragen och här har jag inget problem i att se igenom Socialdemokraternas försök att slå dunster i svenskarnas ögon om att det finns en skillnad mellan S och M i denna fråga.

Men sen har vi allt det andra: som att den ena säger att arbetslösheten är lägre nu än 2006 och den andra som hävdar att arbetslösheten aldrig varit högre än den är i dag.

Och arbetslösheten beror till stor del på en missmatch mellan arbetssökande och arbetsgivare. Det är rätt kompetens som saknas. Med tanke på att detta har varit känt några år borde det åtminstone vara ett övergående problem eftersom man utgår från att arbetslösa tagit reda på vilka utbildningar de ska gå för att öka sina chanser att få jobb.

Saker som dessa kan jag ägna dagar åt att försöka hitta svar på men det enda jag hittar är åsikter. Åsikter, åsikter och flera åsikter. Jag vet förvisso vilka jag sätter tilltro till och inte men nog vore det vällovligt med nya bisittare iställlet för alla som ska recensera debatten och sen varandra. Nämligen faktagranskare som redovisar vad som var sant och inte.