Maktkamp på jobbet
Kommunals Annelie Nordström och LO:s Wanja Lundby Wedin stöder öppet Mona Sahlin och Socialdemokraterna. Vilka stöder i hemlighet Moderaterna i maktkampen på jobbet?
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rivstarten efter valvinsten 2006 var att höja avgifterna till a-kassan rejält och sänka ersättningsnivåerna. Resultatet blev att en halv miljon lämnade a-kassan och nästan lika många facket. Fackets styrka beror på medlemsanslutningen. Med färre medlemmar får facket svårare att förhandla fram bra lönen och anställningsvillkor. De borgerliga vill fortsätta att försvaga facket genom idén med en obligatorisk a-kassa. Socialdemokraterna vill reparera a-kassan, så avgiften blir max 80 kronor i månaden för alla och att 80 procent ska få 80 procent av lönen i a-kassa vid arbetslöshet.
Hela grundidén med de borgerligas jobbpolitik är att de arbetslösa ska konkurrera om jobben med att sänka sina löner. Än så länge har facken kunnat hålla emot detta med låglönesatsningar. Men de borgerliga vill halvera ingångslönerna för unga under 26 år. Och förlänga provanställningar från dagens sex månader till 18 månader. Lägre löner och osäkrare anställningar är deras recept mot ungdomsarbetslösheten.
Socialdemokraterna föreslår aktiva åtgärder för att få de unga i jobb och praktik. De tar bort hela arbetsgivaravgiften för en arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom. Och storsatsar på utbildningsåtgärder, bygga ut välfärden och gröna investeringar.
Valets utgång påverkar starkt makten på arbetsplatserna. De borgerliga vill få fram en låglönesektor med osäkra anställningar särskilt för de unga. Med Socialdemokraterna i en rödgrön regering blir det ordning och reda på arbetsmarknaden och satsningar på trygga jobb med en anständig lön som går att leva på.