Macken positiv för bygden

Politik2013-03-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ursäkta att jag är tjatig, men under de senaste åren har jag i olika texter ifrågasatt det så kallade landshövdingepartyt, en fest bekostad av skattebetalarna. Trots att en del stolta deltagare alltid påstår att kritikerna mest består av avundsjuka icke bjudna personer. Kanske gäller en del, men definitivt inte mig.

Partyt har arrangerats under ett tjugotal år och från arrangörshåll förklaras att avsikten är att en mängd ”inflytelserika” sommargotlänningar ska få mingla med en mängd ”inflytelserika” gotlänningar och för Gotland viktiga frågor ska dryftas. Eftersom färjefrågan utnämnts till den i särklass viktigaste frågan för Gotlands utveckling borde den rimligen hamnat högst på dagordningen under alla år. Om dessa ”inflytelserika” sommargottlänningar verkligen velat utnyttja sina möjligheter till påverkan i Stockholm borde detta resulterat i lägre biljett- och fraktpriser för länge sedan, men inget har ännu hänt. Och signalerna från beslutsfattarna om framtiden verkar inte heller speciellt positiva. Undrar vad huvudfrågan blir på årets party?

Ständigt matas vi med information om landsbygdens nedmontering. Dålig kollektivtrafik, nedläggningshotade skolor, vårdcentraler och räddningstjänst. Bara ett axplock från utarmningspolitiken.

Därför är det glädjande att byggnationen av en ny bensinmack i Ljugarn startat. Det stora bensinbolaget – en gång sprunget ur de starka folkrörelserna – som tidigare drev macken beslutade förra året om nedläggning på grund av i deras tycke för liten bensinförsäljning. Ett öde som för övrigt drabbat många andra orter på fastlandet på grund av samma bolag.

Nu återuppstår macken i modern tappning genom ett lokalt initiativ av Ljugarns Handels AB och dess vd Jan-Peter Tingström. Tur att det finns lokala eldsjälar, för tillgången till drivmedel är en av grundbultarna för en levande landsbygd. Heja!

Det är svårt att få ungdomar att välja vård- och omsorgsprogrammet och några orsaker sägs vara knepiga arbetsscheman med splittrad arbetstid och låg lön. Frågor som så vitt jag vet varit på agendan under många år och ändå händer inte speciellt mycket. Vad har facket gjort under alla år?

Och så ett citat, denna gång om det omdebatterade förslaget om förtur i Gotlandshems bostadskö för inflyttande nyckelpersoner. Det har publicerats tidigare på helagotland.se och den här sidan, men jag tar det en gång till. För jag har en fråga till Sofia Wollman som står för uttalandet och är vd för Gotlands näringslivs- och etableringsservice.

Jag tycker att det är ett bra förslag om det utformas som det var tänkt. Det ska inte vara kreti och pleti som får förtur för att de kommer utifrån”.

Vilka är ”kreti och pleti”? Skulle vara intressant om Sofia Wollman kunde utveckla detta lite mer. Känns lite som uttrycket ”småfolket”, vilket användes flitigt i den politiska debatten på 70-talet. Ända till en riksdagsledamot slog näven i bordet i plenisalen och ställde frågan om vilka dessa småfolk egentligen var. Kompakt tystnad och svaret uteblev, vilket jag hoppas att det inte blir från Sofia Wollman.