M måste undvika följa Fp:s exempel

Foto: Herbert Knosowski

Politik2009-04-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiets ofullbordade årsmöte i länsförbundet slutfördes i helgen. Det blev något av ett antiklimax. Bror Lindahl var inte med. Inte Mats-Ola Rödén heller. Och ytterligare några tyckte också att de hade bättre saker att göra på annat håll. Därför kunde valen slutföras utan dramatik.
Så nu är maktstriden avgjord? Jo, så är det väl. Men att striden är över innebär ju inte att det är slut på bitterhet. Både Lindahl och Rödén sitter kvar i fullmäktige. Jag hoppas verkligen att Folkpartiets inre konflikter inte får konsekvenser för Alliansens underlag. Majoriteten i fullmäktige är ju lövtunn.

Även om Folkpartimötet var det som väckt mest intresse på förhand så hände det definitivt mer på Moderaternas länsförbundsstämma i lördags. Förbundsstyrelsen gick nästan på pumpen i en omröstning om en motion. Det var synd. Att det bara var nästan. För man förtjänade faktiskt att förlora. Men det blev 20 röster mot 19.
Motionen föreslog att "Moderaterna på Gotland tydligt tar ställning emot en gasledning i Östersjön".

Förbundsstyrelsen ville inte bifalla den motionen. Varför inte? Förbundsstyrelsens argument kändes väldigt ihåliga och otillräckliga. Det är som det gått troll i frågan sedan kommunen (via Tekniska nämnden) ingick avtal med Nord stream om hamnen i Slite. Som om man inte klarar av att hålla isär rollerna som å ena sidan hamnägare och å den andra sidan politiker.
240 mil gasledning genom Östersjön (till stora delar på svenskt vatten men utan fördelar för Sverige) som gör Europa strategiskt beroende av leveranser från en nation som balanserar sitt mindervärdeskomplex med stora ambitioner. Det borde inte vara en svår sak att säga nej till.

Nu klarade sig förbundsstyrelsen med minsta möjliga marginal undan ett nederlag. Men då har man också lovat att:
"Skulle hot mot Östersjömiljön föreligga, ska Moderaterna ta ställning mot byggandet av gasledningen."
Om förbundsledningen inte vill se slitningar inom partiet (se Folkpartiet som ett varnande exempel) så gör den klokt i att hitta miljöskälen att säga nej. Det är inte svårt. De finns.