Sverigebygget – så kallar Alliansen en rad samlade investeringar, med höghastighetståg och fler bostäder, för att förbättra förutsättningarna att bo, jobba och leva i hela landet. När statsminister Fredrik Reinfeldt på torsdagen, Moderaternas dag i Almedalen, höll pressträff lade han fram fler byggdelar: 20 000 nya studentbostäder på olika orter runt om i landet.
Bostadsbristen har seglat upp som en viktig fråga i valet. Det gäller särskilt för många unga som är på väg att flytta hemifrån, inte sällan för att börja studera på annan ort. Reinfeldt tryckte på att de borgerliga partierna och de rödgröna inte är överens i bostadsfrågan, fastän det ofta framställs så. Konfliktlinjen drog han upp kring byggandet. På ena sidan står en samlad allians som vill frigöra mark att bygga på, genom att se över byggreglerna ytterligare. På andra sidan står en splittrad opposition som säger nej till varje förslag.
”Jag tror inte ett ögonblick på en subventionsmiljard”, sade Reinfeldt och tog ett välmotiverat avstånd från oppositionens övertro på statliga subventioner.
Från vänster påstås ofta subventionerade bostäder vara det enda sättet att bygga bostäder som unga har råd att bo i. Men i själva verket riskerar det endast att störa prisbildningen, blåsa upp marknaden på konstgjord väg och på sikt förvärra situationen.
Riksbankschefen Stefan Ingves varnade senast på torsdagen för de svenska hushållens skuldsättning, kopplat till bolån. I ett sådant läge skulle subventioner till bostäder bidra till ökade risker. Reinfeldts metod att skruva i regelverken för att få loss mark och snabba upp byggtakten är ett betydligt bättre och mer dynamiskt sätt att komma åt problemen. Genom regelförändringar går det dessutom att bygga bostäder som unga har råd med.
Om marknadshyror, som flera experter har framhållit som ett sätt att minska bostadsbrist, ville Reinfeldt dock inte tala. På sikt är en hyressättning som styrs av utbud och efterfrågan nödvändig. För att bli omvald gör Reinfeldt emellertid rätt i att först fokusera på att se över regelverken som förlänger processerna och fördyrar bostäderna.
Beskeden om studentbostäder och regelförenklingar kan förstås ses som ett dagsaktuellt utspel i valrörelsen för att attrahera unga och andra som känner av bostadsbristen. Men det illustrerar även hur M nu tar strid mot de politiska vänstervindarna.
Reinfeldt visade i Almedalen att han inte faller in i vänsterns problemformuleringar, utan står upp för den borgerliga tanken om att politik ska lösa människors vardagsproblem. Som ett subtilt men välformulerat svar mot kritiken om att han skulle vara visionslös talade Reinfeldt om att han tror på ett samhälle som får växa fram, som inte har något givet slut och där människor är olika.
Samhället ska inte styras uppifrån och omvälvas med vänsterns volter. Det ska växa fram med utgångspunkt i människan. Och i sitt tal visade Reinfeldt att M genom att hitta hem och tala om borgerliga värderingar träffande formulerar en politik med praktiska lösningar för bostadsbrist och andra angelägna samhällsutmaningar.