Lyssna på SSU, erkänn Västsahara!

Årets Almedalsvecka var en av de bättre årgångarna. Den inleddes med den glada nyheten då öns S-kvinnor-ordförande Anette Medbom klargjorde att Lena Sommestad är föreslagen som ny ordförande för landets S-kvinnor.

Årets Almedalsvecka var en av de bättre årgångarna. Den inleddes med den glada nyheten då öns S-kvinnor-ordförande Anette Medbom klargjorde att Lena Sommestad är föreslagen som ny ordförande för landets S-kvinnor.

Foto:

Politik2011-07-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

SSU:s engagemang är i högsta grad internationellt. När SSU-ordförande Jytte Guteland höll sitt globala tal igår, så var det ett gripande och engagerande tal. Hon berättade om en politisk fånge, en 25-årige burmes, som hon träffade i ett flyktingläger i Thailand.

Han har byggt upp en modell liknande den cell som han satt fastkedjad i under fem års tid. Det var en minimal cell där han bara fick sova i kortare perioder.

I Burma finns den extra fattigdomen och utvecklingen går knappast framåt, gatubarnen flockas på gatorna, i smuts och värme. Fackligt arbete straffas med upp till 30 års fängelse. För mer än ett sekel sedan tog arbetarrörelsen kampen för fackliga rättigheter i Europa.


Socialdemokratiskt mod
Den fackliga rörelsen hjälper nu sina kamrater i världen genom mängder av direkta och indirekta projekt, SSU är aktiva i flera länder och driver frigörelsen i bland annat Palestina, Burma och Västsahara. Till det behöver det Socialdemokratiska partiet lägga en tydlig och stark politik för alla världens folk - hela världens fred.

Burma är en extremt hård diktatur som stöds av en annan diktatur, Kina. Kina som också är en av världens viktigaste ekonomier, och som få vågar stöta sig med. Det krävs ett stort socialdemokratiskt mod för att inte låta pengarna gå före demokrati och mänskliga rättigheter.

Jytte Guteland talade också om sitt möte med Aung San Suu Kyi, Burmas främste demokratikämpe. Guteland berättade om Aung San Suu Kyi tro på det burmesiska folket och att det går att skapa demokrati i Burma.

Minns munkarna som demonstrerade i Burma 2007 och som slogs ned. Många var vi som tog på oss röda tröjor i sympati för burmeserna, det hjälpte inte den gången, men vi får inte sluta rikta uppmärksamheten till Burma.


Majoritet finns
Västsahara, som Guteland också lyfte fram i sitt tal, är fortfarande ockuperat av Marocko. Trots att västsaharierna har alla förutsättningar för att få bli självständiga. Västsaharierna har en president, de förfogar över ett landområde och är redo att avkolonialiseras.

Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att jobba för ett svenskt erkännande av Västsahara.

Det finns majoritet för förslaget i riksdagen bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. En enkel sak för Socialdemokraterna att ta tag i efter sommaruppehållet och som visar det internationella engagemanget i praktiken. SSU är en ivrig pådrivare i internationella frågor. Jytte Guteland är knivskarp när hon pratar om världen, det hon sett och upplevt. Om de orättvisor och det förtryck som skapar tron på politikens möjligheter och som är drivkraften för den demokratiska socialismen. Nästa SSU-ordförande, som väljs i augusti, kommer ha samma starka engagemang, oavsett vem det blir, för de internationella frågorna genomsyrar SSU.

I SSU är den internationella rättvisan drivkraften och en öppen värld en förutsättning för all politik. SSU tar solidariteten på allvar och gör skillnad.