Lyser dåligt men strålar mycket
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag är alternativet lågenergilampor. De är lika bra som lysrör på att göra dig glåmig. Det är inte så konstigt. I grunden är en lågenergilampan ett lysrör, men böjt och komprimerat för att kunna användas istället för glödlampor.
Ärligt talat tycker jag inte att de inte lyser lika starkt som förpackningarna påstår att de gör. Åtminstone de fabrikat jag har köpt. De som ska lysa som 60-wattare kastar en blyg, återhållen halvdager till och med i små rum. Men skymningsljus är kanske att föredra framför att ha kontorsbelysning hemma?
Nu visar en ny schweizisk studie att lågenergilamporna dessutom är en hälsorisk. Åtminstone om man kryper inpå dem.
Redan tidigare är känt att lågenergilamporna innehåller kvicksilver. Men nu rekommenderas vi att hålla ett säkerhetsavstånd på 30 centimeter, för att slippa negativa effekter av elektriska fält och ultraviolett strålning. Det är ju inte ofta man sticker huvudet i en taklampa, men hur är det med sänglampor, skrivbordslampor och andra läslampor. Borde vi skrota dem när glödlampan tjänat ut?
Jag är rätt trött på alla dessa hälsolarm. Ingen - varken forskarna eller eller medierna - verkar ha intresse av att ge larmen de proportioner de förtjänar.
Ju farligare någon framställs som, desto angelägnare blir forskningen och desto större blir nyheten.
Men i det här fallet bekräftar strålskyddsmyndigheten forskningsrönen så tillvida att studien kallas "intressant och seriös".
Mindre seriöst framstår nu däremot EU-beslutet att glödlamporna ska avskaffas.
Teknikskiften är ofta bra. Det är inte många som saknar fotogenlamporna i dag. Men teknikskiften genom politiska beslut hoppas jag vi slipper i framtiden.