Lugnet före stormen

Politik2013-06-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sista lördagen i juni. Ännu kan man flanera i Almedalen vid sjusnåret på kvällarna utan att öronen fylls av politiska budskap från scenens högtalare och ivriga händer trugar med flygblad och broschyrer. Ingen bjuder på kaffe, juice eller smågodis på gator och torg runt Donnersplan. Det är lugnet före stormen.

För en samhällsintresserad gotlänning är det lite som kvällen före julafton. Man kollar programmet, vilken version man nu föredrar, papperstidning, dator eller mobil. Den som är i stan tar ett varv, kollar lite på de nyuppsatta stånden och vällåsta teknikvagnarna.

Det finns olika sätt att tackla det välfyllda programmet. Allt från att inteckna varje ledig minut hela veckan och gå på så många arrangemang som möjligt till att resolut lämna stan.

Det är nästan övermäktigt att ta del av hela programmet. På Almedalsveckans hemsida kan man söka på olika sätt, tidpunkt, arrangör, ämne och så vidare, det gör det hela lite mer hanterbart.

Finns något för gotlänningar bland de nästan 2 300 arrangemangen? Självklart. Det finns seminarier om kalkbrytning i allmänhet och Ojnareskogen i synnerhet. Andra handlar om vindkraft och vågkraft, om kulturarv och matproduktion.

Inlandsjöfart och besöksnäring i Öresundsregionen känns inte högaktuellt för just oss och kanske är regionbildning i andra landsting inte det gotlänningarna kommer att köa till. Men de allra flesta programpunkterna rör oss alla oavsett bostadsort. Hbtq-frågor och ideella krafter inom idrotten, framtidens jobb och EU:s roll för finanskrisens lösning, läslyft och hemlösa katter, här finns faktiskt något för alla.

Tro inte på allt ni hör om Almedalsveckan. Det handlar mycket lite om en massa rosévinsberusade människor som trängs i överfulla lokaler. På de flesta seminarier är det tämligen lugnt, ibland glest, och samtalet kan bli både lågmält och lärorikt. Även om publiken ofta får delta blir det inte alltid tid till det och man behöver absolut inte säga något om man inte vill. Och tro inte på att man får mat överallt. Det är oftast en macka, en kopp fika eller, för det mesta, inget alls.

Ska jag ge ett råd är det att inte planera alltför väl. Fastna inte i partipolitiken, du har gott om tid till nästa val. Gå gärna en sväng mellan stånd och tält. Kliv in på ett seminarium som du råkar passera. Det är så man kan hitta ny kunskap, vidga sina vyer eller kanske bli road en stund av något man inte ens visste fanns.

Och så ett litet tips till: Övriga Gotland upphör inte för att det händer saker i Almedalen. Läs evenemangssidorna, de är extra välmatade i sommartid.