Jag har ingenting emot vare sig vegetarianer eller vegetabilier. Ja, faktum är att jag precis har ätit en vegetarisk lunch (falafel). Och (beroende på hur man räknar ost) så var det faktiskt veckans tredje vegetariska lunch. Sallad med getost i tisdags och en linssoppa i går.
Men en sak är jag verkligen emot. Det är när man ska göra politik och ideologi av den mat som andra ska äta. Som med de här "köttfria dagarna", politiska symbolhandlingar som de som äter kommunal mat tvingas bli en del av. I somliga kommuner. Försvarslösa skolbarn och gamla i äldrevården tvångsrekryteras till spjutspetsen i en kostomläggning av klimatskäl.
En sådan kommun är Nyköping. Mycket uppmärksammad i veckan eftersom LRF valde att utfordra eleverna vid Gripenskolan i Nyköping med svenska hamburgare, just under en sådan köttfri dag.
Smart PR-drag. Tyvärr hamnade insatsen direkt i vanrykte på grund av ett oövertänkt uttalande från en lokal LRF-företrädare. Hon sade:
– Vi vill att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga.
Det var naturligtvis korkat. Men hur intressant är det egentligen att tungan slinter på LRF Nyköpings före detta ordförande?
Bönderna har verkligen anledning att känna sig klämda från alla möjliga håll. Från de ideologiska köttmotståndarna och djurrättsaktivisterna, som verkar ta allt mindre hänsyn till mänskliga rättigheter.
Från konsumenter väljare, som å ena sidan kräver gärna ser fördyrande djurskyddslagstiftning för svenska bönder, men som sedan handlar billigare importerat kött från de djurfabriker som de annars förfasar sig över.
Och från stat och kommun som dikterar villkoren för svensk köttproduktion, men ofta serverar sina "brukare" det billigare importerade köttet.
Jag har inget emot att kommunala kök (eller privata kök på kommunalt uppdrag) producerar mat med ett lägre köttinnehåll än i dag. Så länge man gör det av rätt skäl. Så länge man gör det för att man vill servera BÄTTRE mat än i dag, inom de ekonomiska ramarna. Då kan man kanske exempelvis ta sig råd att köpa in bättre kött som är producerat i Sverige under våra tuffare lagar och regler. Och som en bieffekt blir maten samtidigt klimatsmartare, svenska uppfödare frodas och hotade ängs- och betesmarker räddas för framtiden, liksom dessa markers alla hotade arter.
Det spelar ingen roll om man ska äta maten eller producera den. Det spelar ingen roll om man bryr sig mest om lantbruket, det öppna landskapet, naturen eller klimatet. Alla kan ha gemensamma intressen.
Men "köttfria dagar" är bara översittarfasoner.