Det egendomliga vore inte om Lövsta lyckas lyfta sig och bli relevant och en viktig resurs för att utveckla och understödja de gröna näringarna på ön. Det underliga är att Lövsta över lång tid liksom slokat, slaknat och tynat bort trots att de gröna näringarna är så viktiga för Gotland. Och dessutom har det funnits en stor enighet om de gröna näringarnas betydelse. Vilket bara gör det ännu egendomligare att man låtit Lövsta somna in.
Därför är det båda glädjande och lovande när flera viktiga aktörer kommer överens om att kraftsamla för Lövsta och Gotland. Liksom det är glädjande och lovande att flera viktiga verksamheter vill samlokalisera sig där.
Det borde gå bra. Det borde finnas ett underlag och en efterfrågan för det som Lövsta kan tillhandahålla.
Satsningen på vuxenutbildning tror jag är helt rätt. Vidareutbildningar för de gröna näringarna borde kunna samla många – även från fastlandet – och bidra till nya utvecklingsmöjligheter för många företagare på landsbygden.
I GA:s serie Levande landsbygd publicerades i går den femte delen som handlade om Kappelshamn. Stefan Lundgren – som driver restaurang, catering, hotell och stuguthyrning – beskrev sin syn på livet på landet:
– Man måste vara en allkonstnär om man vill leva på landet. Man får skapa sina egna jobb. Se på bönderna som varje vinter skottar snö, till exempel.
Så är det för många som inte pendlar till jobb i stan. Så även för bönderna som ofta driver många och väldigt olika verksamheter. Snöröjningen, det är bara ett exempel ur en gigantisk bukett.
Men det är ju svårt att vara expert på allt. Att vara entreprenör på flera olika områden samtidigt, det kräver nästan ett livslångt lärande. För när man ger sig på något nytt så är det ju ofta en stor hjälp om kunskap och andras erfarenheter är lätt tillgängliga.