Lös kajfrågan

Politik2013-10-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Sedan den 17 juli 2009 har det varit möjligt för den som vill att köra passagerartrafik till Gotland. Den då 38 år gamla begränsningen av konkurrens i Gotlandstrafiken togs då bort.

Destination Gotland togs på sängen och funderade på om det kunde vara avtalsbrott eftersom de gick in i avtalet på andra premisser.

Organisationen Vägpris.nu rasade och talade om katastrof för bastrafiken om nån skulle komma och plocka russinen ur kakan sommartid. För enligt den nya konkurrensmöjligheten är det fullt möjligt att bara trafikera Gotland-fastlandet under sommarsäsongen när trycket är som högst.

Det har gått över fyra år och ännu har ingen spekulant dykt upp på arenan.

Förrän nu.

Gotlandsbåten AB står i startgroparna för sommartrafik på Västervik redan nästa sommar. Ett gediget arbete har lagts ner av ett antal gotländska företagare med Pigge Werkelin i spetsen. En namnkunnig styrelse presenterades efter fredagens bolagsstämma och en båt är på väg att kontrakteras i Grekland.

Västervik har öppnat både stora famnen och verktygslådan och sett till att allt är klart på den sidan Östersjön.

Besked om förfogande av kajplatser i Visby återstår. Gotlandsbåten ska oftast använda kajplats 7 som används av kryssningsfartygen, de gånger denna plats är upptagen kan man använda kajplats 5 eller 6 som förfogas av DG men som då är lediga.

Parterna har diskuterat frågan ”sedan några månader” enligt Gotlandsbåtens hemsida. Under dessa månader borde det formella ha kunnat klaras ut. Avtalet med det tänkta fartyget börjar nu brinna i kanterna och måste skrivas under innan denna månads utgång.

Trots att DG äger varken hamnen eller kajplatserna står det i avtalet att de måste godkänna konkurrerande trafik (enligt regiondirektör Per Lindskog i gårdagens GT). En mycket märklig skrivning kan man tycka.

Så att bollen ligger hos DG verkar stå klart. Samtidigt hänvisar Gotlandsbåten till att enligt ”internationell och svensk rätt har emellertid ingen operatör möjlighet till ensamrätt utan finns plats och inga säkerhetsmässiga eller andra hinder i vägen, är alla hamnar öppna”.

Misstanken att DG nu letar febrilt efter faktorer som ska kunna styrka att det finns sådana hinder ligger förstås nära till hands.

Stödet för en konkurrerande lågprislinje är stort. Det har inte varit några problem att få vare sig investerare eller styrelseledamöter och i Västervik satsar kommunen alltså både pengar och engagemang.

Samtidigt finns det säkerligen en och annan som håller tummarna för att det ska gå åt skogen, bara för att det är ett ”Pigge-projekt”.

Region Gotland, länsstyrelsen och staten har här ett stort ansvar att se till att regeringens tydliga ambitioner om konkurrens i Gotlandstrafiken kan förverkligas och inte bara stanna vid just ambitioner.