Lönande förändring

Före valet 2010 skrev Åke Svensson (S) och Marika Olofsson, Kommunal ett avtal om mönsterarbetsgivare  och fler heltider. När sker den lönande förändringen för alla i regionen?

Före valet 2010 skrev Åke Svensson (S) och Marika Olofsson, Kommunal ett avtal om mönsterarbetsgivare och fler heltider. När sker den lönande förändringen för alla i regionen?

Foto:

Politik2012-02-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I den mån de borgerliga har någon medicin mot ungdomsarbetslösheten, så handlar det om försämringar av anställningstryggheten och sänkta löner för unga. De borgerligas medicin mot ungdomsarbetslösheten är alltså lönedumpning.

Som framgår av Christer Engelhardts krönika vill Socialdemokraterna satsa på utbildning och individuell stöttning av de unga arbetslösa och se till deras verkliga behov. Det viktigaste är att ge dem en godkänd gymnasiekompetens. Och olika former av praktik, så de får in en fot på arbetsmarknaden.

Feriearbete och sommarjobb är viktigare än man tror för att motverka ungdomsarbetslöshet. Hanna Westerén skriver om Nynäshamn som ett föredöme. Deras heltidsprojekt är mest berömt, men de satsar också stort varje år och erbjuder alla ungdomar sommarjobb. I ett samarbete mellan kommunen, landstinget och privata arbetsgivare erbjuds alla unga sommarjobb med avtalsenlig lön. Det gör att de unga får jobba och lära sig hur olika arbetsplatser fungerar. Det ger dem jobberfarenhet och i bästa fall kan det leda till anställning.

I samarbete med Kommunal har Socialdemokraterna i Nynäshamn sedan 2006 genomfört ett stort omdaningsprojekt av hela kommunens sätt att fungera. Viktigast är heltidsprojektet, där alla de som vill ha heltid, har fått det. Ett bemanningscenter sköter bemanningen på olika äldreboenden, handikappboende och inom barnomsorgen. Och nu är man på gång att få med lärarna i bemanningscentret också. Allt för att ge så många som vill heltider och för att ordna bemanningen med så få olika ansikten som möjligt. Hela förändringsarbetet ger nöjdare personal, högre kvalitet på tjänsterna till brukarna och det sparar pengar i kommunkassan.

Jag hoppas Hanna Westerén kan få regionstyrelsen att driva ett liknande förändringsprojekt i den gotländska välfärdproduktionen. Än finns många deltider som kan göras till heltider. Och samtidigt se över bemanningsplaneringen så att rätt saker görs.

Personalen är den viktigaste resursen och största kostnaden. Då måste det vara varje socialdemokrats främsta uppgift att på bästa sätt använda regionens välfärdsarbetare.