LO prövar en överstegsfint

Överstegsfint. Elfsborgs Mohamed Bangura under en match mot IFK Norrköping från den gångna säsongen.

Överstegsfint. Elfsborgs Mohamed Bangura under en match mot IFK Norrköping från den gångna säsongen.

Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT

Politik2014-01-21 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har beskrivits som en "helomvändning" från LO. Men en helomvändning måste väl betyda att man byter åsikt och mål?

Det handlar snarare om en överstegsfint. Överstegsfint är en fortbollsterm som enligt wikipedia innebär "en avancerad dribbling där en spelare i stället för att föra bollen åt en sida med foten kliver över densamma". Försvararen ska på så sätt fintas att tro att anfallaren är på väg i en viss riktning, när han egentligen planerar att gå en helt annan väg. Men det är ju fortfarande samma mål han är på väg mot.

Det handlar om den märkliga debatten om vinster i företag som arbetar med offentligfinansierad välfärd. LO har legat på Socialdemokraterna och drivit partiets politik i en mer näringslivsfientlig riktning, vilket bland annat kom till uttryck på partikongressen.

Men kritiken mot "vinster i välfärden" är ju också ett problem för Socialdemokraterna i valrörelsen. De mittenväljare Socialdemokraterna vill åt jublar ju inte precis vid tanken på att ungarnas friskola kan tvingas lägga ner. De ser ingenting positivt i att de som gör hemtjänst åt mormor kan tvångsersättas med kommunanställda. Eller att kommunen ska ta över vårdcentralen där de är listade.

Gårdagens utspel från LO kom i Dagens Nyheter, där LO:s första vice ordförande Tobias Baudin bland annat sade:

– Vi skulle gärna se att vi hittar en svensk modell för ordning och reda i välfärden, där parterna skulle kunna göra ett stort arbete.

LO menar med andra ord att det är fack och arbetsgivare som ska avgöra denna politiska och djupt ideologiska fråga.

Det är möjligen ett nytt spår för LO. Men det är uppenbarligen bara ett förvillande sidospår.

För det första är förutsättningarna för en samförståndslösning mellan fack och arbetsgivare mikroskopiskt små, om LO framhärdar i sin oerhört negativa inställning till företag som verkar i välfärden.

För det andra är förutsättningarna för företagande i välfärden just en djupt politisk fråga, som inte gärna kan lyftas ut ur den demokratiska politiska processen och överlämnas till arbetsmarknadens intresseorganisationer.

LO:s överstegfint är till för att ge Socialdemokraterna bättre utrymme att positionera sig i valrörelsen för att lugna mittenväljare som kanske oroar sig för vad ett maktskifte kan leda till. Men LO:s mål är fortfarande att runda välfärdsföretagens försvarare.