Ljuset i skuggan av skuggbudgeten

Ljusare läge inför valet. Alliansen tog ledningen i Demoskops undersökning. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Ljusare läge inför valet. Alliansen tog ledningen i Demoskops undersökning. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Foto: Kallestad, Gorm

Politik2010-05-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Dra på trissor. Demoskop är väl inte det opinionsinstitut vars opinionsundersökningar jag lägger störst vikt vid. Men den gallup som publicerades i Expressen i går gav ett så anmärkningsvärt resultat att den inte ska förbigås. Plötsligt är det Alliansen som leder, enligt Demoskop. 49,2 procent mot 47,4.

Förändringarna för de enskilda partierna låg inom de statistiska felmarginalerna.
Men förändringarna för blocken - uppgången för de borgerliga och nedgången för de rödgröna - var så stora att de är statistiskt säkra. Allianspartierna har gått fram 5,5 procentenheter sedan senaste föregående mätning. S-V-MP har tappat 5,0 procentenheter.

Just när vänsteralliansen preciserar sig, just när de rödgröna tillbringat en vecka med att pö om pö läcka ut innehållet i den gemensamma vårbudgeten, då kommer omedelbart ett bakslag i opinionssiffrorna.
Detta bakslag är det många som har förutspått.
Den rödgröna politiken har varit något av en vit duk, där väljarna kunnat projicera sina egna önskningar. Det är inte lika lätt att projicera längre. Oppositionens skuggbudget kom i vägen.

Skattehöjningarna. Bidragslinjen. Bristen på röd tråd. Den saknade historien om en bättre framtid. Oenigheten. Frågorna som lämnats därhän, som Afghanistan och Förbifart Stockholm.
Plötsligt framstår det rödgröna samarbetet för vad det är - ett resonemangsäktenskap mellan tre partier som mest är eniga om att de vill ha makt och att Alliansen inte ska sitta i regeringsställning. De talar arbete men tänker bidrag. De talar om att höja skatten för de rika, men gör vardagen dyrare för alla.

Att inte lämna besked har varit ett lättköpt sätt att hålla uppe oppositionens opinionssiffror. Men lätt fånget lätt förgånget. Väljare man inte gjort något för att vinna är också lätta att förlora.