Ljumma vindar kring kärnkraft

Foto: GREENPEACE / CHRISTIAN SLUND

Politik2007-10-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Huset jag sitter och skriver i fraktades en gång hit från Oskarshamn av MS Sigyn, fartyget som också transporterar använt kärnbränsle. Men en positiv attityd till kärnkraft sitter inte i väggarna. Den har jag haft ända sedan folkomröstningen 1980. Trots att jag inte var röstberättigad på den tiden.
Det innebär inte att jag aldrig prövat min uppfattning. Är man intellektuellt hederlig, och det skall man vara, så måste man testrida sina käpphästar ibland. Håller argumenten? Om något har förändrats så tycker jag att argumenten för kärnkraft har blivit starkare med tiden.

För några dagar sedan protesterade Greenpeace när kärnbränsletransportören Atlantic Osprey hämtade last i Studsvik. Senare lyckades tre aktivister ta sig ombord strax utanför Skagen i Danmark.
Det är som om dessa aktioner i dag mest är till för att stärka varumärket Greenpece. Notera hur de noga de satt loggan på gummibåten. Fototillfälle!

I dessa tider finner jag miljörörelsens engagemang mot kärnkraften väldigt egendomlig. Såg ett brottstycke av ett av mina tv-favoriter häromdagen - duon Penn&Teller i programmet Bullshit på TV6. Där påminde de om att det faktiskt bara skett en allvarlig olycka, Tjernobyl, i ett omodernt östverk med en föråldrad teknik som inte används längre. Ställ mot detta alla kända offer för partiklar från förbränning, kolgruveolyckor, oljekatastrofer och så vidare. Och lägg oron för växthuseffekten på toppen.
Miljörörelsen borde älska kärnkraften.
Och det gjorde miljörörelsen. Det gjorde åtminstone Svenska naturskyddsföreningen på 1970-talet, påminde socialdemokraten och ekonomiprofessorn Sören Wibe om i en debattartikel i Dagens Nyheter i går.

Wibe anser att det är dags för socialdemokraterna att ompröva kärnkraften igen. Kärnkraften är, menar han, en del av den enda rimliga lösningen på problemet med växthusgaserna.
Wibe berättar också om varför det uppvärmda kylvattnet från kärnkraftverken inte tas bättre tillvara. Det skulle kunna värma exempelvis Stockholm och Uppsala. Nu rinner det ut i Östersjön. Man brukar tala om att "elda för kråkorna".Vattnen utanför Forsmark är ett fågelbad.
Varför? Enligt Wibe ville man då inte "bygga fast" kärnkraften i landet. Den politiska låsningen har inneburit ett vådligt slöseri.
Nu blockerar samma politiska låsning ny kärnkraft i Sverige. Det låset vill Wibe dyrka upp för att "med ett par kraftfulla politiska insatser nå en nollnivå för koldioxidutsläppen i vårt land".
Fly karln en kofot.