Vid ett lokalt seminarium, anordnat av Svenskt Näringsliv, kring företagandet på Gotland, kunde ett par av berörda branscher berätta om svårigheten att rekrytera medarbetare.
Ett allvarligt läge för dessa branscher, men också i ljuset av en rekordhög ungdomsarbetslöshet.
Björklunds misslyckande
För det är ett uppenbart misslyckande för Jan Björklunds utbildningspolitik när både behoven av arbetskraft, som arbetslösheten ökar.
I mitten av 90-talet satte Socialdemokraterna, med Thomas Östros som utbildningsminister, upp ett mål om att 50 procent av befolkningen skulle påbörja högskolestudier före 25 års ålder. Den dåvarande borgerliga oppositionen motsatte sig detta och Jan Björklund formulerade det med:
- Alla kan inte bli akademiker, för samhället fungerar inte då.
När sedan samme Björklund skiktar upp gymnasiet med att begränsa och ta bort högskolebehörigheten på en del praktiska yrkesprogram, då flyr ungdomarna dessa utbildningsvägar. För ungdomarna är smarta och vill inte begränsa sin framtid, utan också ha möjligheter att byta yrkeskarriär.
När samtidigt vuxenutbildningen, den möjlighet som återstår med att kunna komplettera och få behörighet, kraftigt skärs ner, blir det en återvändsgränd, där ingen ung människa vill hamna.
Därför ratas en del gymnasieprogram och därför söker arbetsgivare förgäves efter ungdomar att anställa! Skola och näringsliv får nu tillsammans försöka lösa detta problem.
Det gäller att inse att utbildning inte är något statiskt eller att kunskap går att föra över per automatik. Det är bland annat därför som lärare utbildas i pedagogik och behöver möjlighet till ständig kompetensutveckling.
Lärarnas glöd
När läraryrket reduceras och istället fylls ut med rapporterande och möten, då försvinner både glöden och lusten, som är så viktigt för att kunna ge våra barn och ungdomar vingar inför framtiden. När läraryrket reduceras blir svårigheterna att rekrytera nya lärare uppenbar.
Trenden i andra länder med svårigheter, att rekrytera sökande till lärarlinjerna är att ge vissa högskolestuderande en kortare lärareutbildning för att sedan jobba några år som lärare. En trend som även är på ingång i Sverige. Detta samtidigt som lärare skall ha behörighet! Nästa steg är kanske att ersätta major Björklund med någon som har jägarexamen.....
Livslångt lärande
Vi får aldrig reducera utbildning och kunskap till enbart något formellt eller som aldrig förändras.
Vi lär så länge vi lever och därför är det viktigt att ge de allra bästa förutsättningarna för detta med tillgängliga utbildningar, som kan föra vidare i karriären och med goda lärare och en hög tillgänglighet till akademisk utbildning.
Socialdemokraternas förslag på utbildningskontrakt är ett första steg. Betydligt mer framtidsinriktat än när Björklund får uttrycka sin vision om framtiden: Betyg i årskurs 4. Säger allt och mer därtill.