Likt ett väckelsemöte

Politik2005-07-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett religiöst väckelsemöte är en bra sammanfattning av de möten som Feministisk initiativ (Fi) haft under Almedalsveckan. På tisdagen kungjorde de återigen att de tänker bilda ett parti i september - det finns alltså ingen tvekan längre om att de vill kandidera till riksdagen. Dock återstår frågan vad de ska driva för frågor. På onsdagens Almedals-seminarium, som presenterade den nordiska feminismen under 1900-talet och framåt, handlade den livligaste diskussionen om huruvida det framtida partiet ska tillåta män som medlemmar.
Seminariet skulle diskutera förutsättningarna för ett feministiskt parti och göra en återblick. Till sin hjälp hade Fi bjudit in nordiska kvinnor med olika bakgrund. Först ut var Sigridur Lilly Baldursdottir som representerade "Kvennalistinn", Kvinnolistan från Island. Hon berättade om deras erfarenheter av att bilda parti - och de har bland annat drivit att matmoms inte ska införas på Island, höjda kvinnolöner och ökad kvinnorepresentation i Alltinget, det isländska parlamentet.
Från Danmark kom den numera svenskbaserade Drude Dahlerup som är genusprofessor vid statsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet. Hennes bidrag var att säga att hennes mamma inte klarade av att bilda ett kvinnoparti i Danmark på 1960-talet och därför avrådde hon från bildandet i höst.

Dålig förebild
Från Norge kom den kända feministiska forskaren Berit Ås som bland annat framgångsrikt beskrivit de manliga härskarteknikerna. Dock verkar inte seminarieledaren Ebba Witt Brattström ha läst på då hon upprepade gånger avbröt talaren, och betedde sig precis som de som hon normalt kritiserar - alltså medelålders män som tar för stor plats på bekostnad av andra.
Berit Ås var en av initiativtagarna till den, måste man säga, lyckade strykningskampanj av alla män på norska vallistor. Kampanjen ledde till att kvinnorepresentationen i Stortinget, norska riksdagen, blev väsentligt högre än om listorna hade sett ut som partierna fastställt dem.
Det som skiljer Fi:s parti från det norska är att Fi tror sig kunna tala för alla kvinnor, medan man i Norge faktiskt lät de olika partiernas kvinnor komma fram. Politik handlar om åsikter och alla kvinnor har som bekant inte samma syn på politiska frågor - därför vore det kanske bättre att driva en kryssningskampanj i Sverige i stället för att bilda ett helt eget parti? Men det kanske inte är lika attraktivt för de kamerajagande kändisarna i Fi?
Onsdagens seminarium avslutades med allsång bland den hänförda publiken med 1970-talets kampsång "Åh åh tjejer". En sammanfattning som på pricken beskriver hela seminariet. Feministiskt initiativ saknar konkreta frågor men kan nog länge leva på 1970-talsnostalgin med rödstrumpor och Grupp 8 som förebilder.