Levas livlina har några fnurror

Politik2013-11-21 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har inget emot att Region Gotland säljer Kungsladorna och ett drygt hektar av marken de står på. Tvärt om. Det finns ingen anledning till att Regionen ska äga en utvecklingsbar tillgång som den inte har bruk för. Då är det bättre att sälja. Jag önskar bara att lite mer av marken precis väster om 140:an hade kunnat användas för att utveckla staden.

Men det rimliga tillvägagångssättet hade ju varit att bilda en fastighet för flera år sedan och sälja den på den öppna marknaden.

Nu gör man allting bakvänt och bestämmer sig, med vissa förbehåll, för att sälja en fastighet som inte ens är bildad ännu. Och den enda möjliga köparen är den hyresgäst som investerat tungt i byggnader och mark som regionen äger. En sådan osmaklig soppa skulle väl Levas restaurang aldrig nedlåta sig till att servera?

Det var något jag verkligen saknade på gårdagens presskonferens efter regionstyrelsens sammanträde. Det var en gemensam blocköverskridande deklaration om att man aldrig ska försätta sig i det här läget igen. Aldrig mer ska regionala tillgångar hyras ut under så oseriösa betingelser, som sedan blir till ett problem både för hyresvärd och för hyresgäst.

Men det kanske man inte skulle förvänta sig heller. Regionstyrelsen har ju nyligen beslutat att det är hyresgästerna Gotlandsbåten och Destination Gotland som ska finansiera upprustningen av kajplats 4 i Region Gotlands hamn i Visby. Hyresgästen som investerare. Situationen är inte helt jämförbar med Kungsladorna, men nog finns det oroväckande paralleller.

Nu har regionstyrelsen i praktiken bestämt sig för att sälja Kungsladorna till Leva. Tyvärr har man i oövertänkt brådska bestämt sig för att delegera ansvaret till arbetsutskottet. Egentligen borde beslutet absolut tas i regionfullmäktige. Utskottet är åtminstone instruerat att avvakta information som Leva-bolagens uteblivna bokslut och bolagens affärsplaner för 2014. Och det pris som i går nämndes för den ännu inte bildade fastigheten – fem till sju miljoner – ska det finnas en oberoende värdering som styrker. En värdering som dessutom tar hänsyn till den värdestegring som en ändring i detaljplanen innebär.

På så sätt kan Region Gotland åtminstone nödtorftigt leva upp till de mest grundläggande kraven på oväld och omtanke om skattebetalarnas intressen i den uppkomna situationen. Men man gör klokt i att noga studera inkomna redovisningar och planer, innan man trycker på säljknappen. För sin egen skull. Leva-bolagens senfärdighet med bokslut, årsredovisningar, kontrollbalansräkningar och inbetalningar av skatter och sociala avgifter inger ju en viss oro.