Leijonet som aldrig riktigt vaknade

Politik2007-04-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För nästan precis tio år sedan sjöng en magnifik manskör "The Lion sleeps tonight" på Norra Latin i Stockholm. Folkpartiet hade då fått en helt ny partiordförande efter Maria Leissners knappa två år på posten.
Lars Leijonborg meddelade i går att han inte ställer upp för omval på partiets landsmöte i höst. Högst osannolikt besked från den i svensk politik mest kritiserade partiledaren - som trots att motståndet funnits där länge inte tidigare avgått.

Fick gå efter två år
Maria Leissner, Lars Leijonborgs företrädare, fick knappt två år på sig för att höja partiets popularitet. Efterträdaren har försökt i tio år. Två gånger lyckades han. I Europaparlamentsvalet 1999 och riksdagsvalet 2002. Bägge dessa tillfällen var exceptionella. I Europaparlamentsvalet ett dragplåster som förstanamn. Och valet 2002: språkkravet som från början var en punkt längst bak i ett program men som ledde till massiv uppmärksamhet enligt den beprövade PR-strategin 80/20. Reta upp 20 procent och få 80 procent med sig, eller klarare uttryckt; att reta upp ledarskribenter och andra opinionsbildare men få en majoritet av folket med sig.
Denna?politiska retoriken har alltsedan dess präglat partiet och symboliserades av den nu åtalade för dataintrångsskandalen före detta partisekreteraren Johan Jakobsson.

Björklund är favorit
Sista april är sista dagen för folkpartisterna att nominera en ny partiordförande. Redan nu är många överens om att skolminister tillika förste vice ordförande i partiet Jan Björklund är självskriven efterträdare. Och så är det nog, men samtidigt finns en befogad fundersamhet kring honom.
Han har varit ledande inom partiet länge - har suttit i partiledningen längre än Lars Leijonborg varit partiledare. Han har betytt minst lika mycket för partiets omläggning av politiken som partiordföranden. Men han är till skillnad från Lars Leijonborg en god kommunikatör och har omvittnat bra ledaregenskaper.
De som kommer att jobba dessa sista veckor i april med att försöka få fram en ny ordförande med en annan politisk profil än den avgångne Lars Leijonborg kommer med stor sannolikhet använda argument som "vi behöver en kvinna". Men riskerar då att få den minst lika kontroversiella Nyamko Sabuni istället för Cecilia Malmström. Även om Sabuni tydligt sagt nej brukar dessa nej till medierna inte gälla när valberedningen frågar.

Solbränd och avspänd
Lars Leijonborg var solbränd på pressträffen på måndagseftermiddagen. Och ville helst inte "gräva ner sig i detaljer om varför denna situation har uppstått". Han sa så sent som på söndagseftermiddagen att han ville sitta kvar - men på måndagen visade det sig att han missbedömt sitt stöd i partilandet.
Att den partiledare som valdes 1997 då sjöngs in med ord om sovande lejon är numer fullt begripligt.