Det är ganska kul att läsa de borgerligas kommentarer till att valberedningen föreslår Håkan Juholt och Carin Jämtin till ny partiledning. De borgerliga skrämmer med att de två kommer att driva Socialdemokraterna åt vänster och att det nu är slut med förnyelsen, läs högervridningen, inom Socialdemokraterna.
Hade de borgerliga blivit gladare om Håkan Juholt sagt, att nu måste vi driva partiet åt höger för att locka högerväljarna? Vad är det för vits med ett Socialdemokraterna som är ett Moderaterna light? Nä, jag blir bara glad över att de borgerliga är sura och förhoppningsvis rädda. Och vad har Socialdemokraterna för berättigande om de inte är just Socialdemokrater? Det behövs ett tydligt pragmatiskt rättvise- och frihetsparti, som tror på att jämlikhet är bättre än stora klyftor och stora skillnader mellan rika och fattiga. Och som tror på att en politik där vi gemensamt betalar och bestämmer välfärdens kvalitet är bättre än en allt sämre allmän välfärd, där man får köpa sig den välfärd den egna plånboken tillåter.
Jag är inte glad över Håkan Juholts positiva inställning till kärnkraften, men bor man i Oskarshamn kanske man måste tycka så. Det gröna folkhemmet måste dock bli en av huvudpunkterna i den nya Socialdemokratiska politiken, som nu måste diskuteras fram. Utifrån Kriskommissionens rapport måste revideringen av partiprogrammet komma igång snarast efter kongressen i mars. Jag håller med Christer Engelhardt att det måste till en kongress i höst eller nästa år för att besluta om partiprogrammet och den nya solidariska jämlikhetspolitiken som ger tillväxt och välfärd.
Även om det finns en del i partiet, som är besvikna och som inte hurrar för att det blev Håkan Juholt som blev partiledare, så tror jag inte vi kommer att få se några stora stridigheter inom den stora koalition, som Socialdemokraterna faktiskt är. Styrkan i partiet är att hålla ihop och de flesta vill ge Juholt och Jämtin en rejäl chans att leda och ena partiet, så det kan vinna valet 2014. Säkert blir det flera personförändringar i toppen. Det vore bra om de många verkligt duktiga yngre och nya, kommer in i partiets centrala organ och får påverka politiken och ta ansvar.
De flesta Socialdemokrater är ganska överens om idégrunden och den praktiska politikens innehåll. Nu gäller det att diskutera brett och forma en konkret reformpolitik för att få mer av jämlikhet, en bättre skola, ett kunskapslyft och en offensiv jobbpolitik som stärker, inte knäcker, den enskilde. Juholt och Jämtin har en lång "att göra lista". Men först ska kongressen diskutera och besluta.